Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-09-2016

2016-09-08

Wisselkoersopslag

betekenis & definitie

Wisselkoersopslag is een betaling die men moet verrichten wanneer men een aankoop doet in een andere valuta dan de valuta van zijn of haar thuisland. Wisselkoersopslag wordt ook gehanteerd bij aankopen met een creditcard.

Wanneer men een betaling wilt doen in een andere valuta dient men hier wisselkoersopslag voor te betalen. Het kost namelijk geld om de ene valuta om te zetten naar een andere. Zodoende hanteren banken en aanbieders van creditcards veelal een wisselkoersopslag.

De wisselkoersopslag wordt uitgedrukt in een percentage van het bedrag omtrent de transactie. Bij transacties met creditcards is de wisselkoersopslag een stuk hoger dan met een gewone bankpas. Met name de meer bekende aanbieders van creditcards, zoals Visa en American Express, hanteren in sommige gevallen een wisselkoersopslag van meer dan twee procent. Bij een transactie tussen twee verschillende valuta’s met een bankpas wordt over het algemeen een wisselkoersopslag gehanteerd van rond de één procent.

De wisselkoersopslag kan niet alleen per aanbieder van creditcards verschillen, maar kan ook per vreemde valuta verschillen. Indien men in een land woont van de eurozone, betaalt men veelal een lagere wisselkoersopslag voor transacties met andere EU-landen dan voor transacties met niet-EU landen.