Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

2016-01-20

Visa

betekenis & definitie

Visa is een internationaal betalings- en technologiebedrijf, dat producten, systemen en diensten levert aan banken en andere financiële instellingen die lid zijn van Visa.

Visa bestaat oorspronkelijk uit twee apart functionerende onderdelen: Visa Inc. en Visa Europe. Visa Inc. is een beursgenoteerd bedrijf gericht op Amerika, met het hoofdkantoor gevestigd in Californië. Visa Inc. faciliteert financiële transacties wereldwijd. Visa Europe richt zich, zoals de naam al zegt, op de Europese landen. Visa Europe heeft haar hoofdkantoor in Londen en is eigendom van de banken en andere financiële bedrijven die lid zijn. Visa geeft zelf geen kaarten uit, maar verleent haar leden de producten, systemen en diensten waarmee zij de Visa producten aan de klanten leveren. Dit zijn consumenten, maar ook bedrijven, winkeliers en overheidsinstellingen.

Visa staat vooral bekend om de credit cards, debit cards en prepaid cards die het bedrijf aanbiedt. De Visa creditcard is ontstaan uit meerdere creditcards die vóór 1977 werden uitgegeven, zoals de BankAmericard en de Franse Carte Bleue. Bij een debit card betaalt men vanaf een spaarrekening. Bij een prepaid card, in Nederland de 3V card, betaalt men van tevoren het saldo dat men wil gebruiken om betalingen mee te verrichten.

Sinds november 2015, toen Visa Europe overgenomen werd door Visa Inc., is er sprake van één globaal bedrijf Visa. Wel functioneren de twee onderdelen ook los van elkaar met een focus op de eigen regio’s.