Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-09-2016

2016-09-08

Positief saldo

betekenis & definitie

Een positief saldo op een creditcard komt voor wanneer het te besteden bedrag dat op de creditcard staat hoger is dan de bestedingslimiet.

Iedereen die gebruik maakt van een creditcard, heeft hiervoor een bepaalde bestedingslimiet. Dit is het maximale bedrag waarvoor men betalingen kan verrichten met de creditcard. Bij sommige creditcard aanbieders is het mogelijk om geld te storten op de creditcard. Op deze manier kan een positief saldo ontstaan, al het geld dat boven de bestedingslimiet uitkomt, wordt gezien als positief saldo.

Stel dat men een creditcard heeft met een bestedingslimiet van 1000 euro. Door allerlei betalingen en terugstortingen heeft men op een gegeven moment 1050 euro op de creditcard staan. Men heeft in dat geval 50 euro aan positief saldo. Men heeft meer tegoed op de creditcard staan dan de bestedingslimiet.

Indien het mogelijk is om een positief saldo te hebben op een creditcard, betaalt de aanbieder van de creditcard over dit bedrag rente. Deze rente wordt ook wel creditrente genoemd. In bovenstaand voorbeeld zou de bank of creditcardmaatschappij dus rente aan de creditcardhouder betalen over het positieve saldo van 50 euro. Op deze manier is het mogelijk om te sparen via de creditcard. Hoewel de creditrente van de creditcardmaatschappij vaak redelijk hoog is, moet men er hierbij wel rekening mee houden dat men ook kosten kwijt is aan de kredietkaart zelf.