Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 27-01-2016

2016-01-27

Kredietkaart

betekenis & definitie

Een kredietkaart is een pas waarmee men kan betalen en waarbij het betaalde bedrag achteraf wordt afgeschreven van de bankrekening van de houder. Bij een betaling met een kredietkaart vraagt de houder hiermee een persoonlijke lening aan bij een bank. Deze lening dient op een later tijdstip te worden afgelost.

In tegenstelling tot meer gebruikelijke bankpassen, waarbij direct geld wordt afgeschreven van de rekening van de houder, kan men met een kredietkaart aankopen doen die later worden terug betaald. Dit is handig wanneer men bijvoorbeeld een auto wilt kopen, maar op dat moment even niet genoeg geld heeft. Het voordeel van een kredietkaart is dat men grote uitgaven kan doen, zonder dat men het geld op dat moment op de bankrekening heeft staan. Zo worden kredietkaarten ook vaak gebruikt voor het boeken van reizen. Daarnaast kan men met een kredietkaart vrijwel overal ter wereld betalen, wat niet altijd mogelijk is met een normale bankpas.

Voor het gebruik van een kredietkaart betaalt men doorgaans een vast bedrag per jaar. Het limiet van de kredietkaart, dat wil zeggen het maximale bedrag dat met de kaart kan worden betaald, verschilt per type kaart. Zogenaamde ‘Gold’ of ‘Platinum’ kredietkaarten hebben vaak een hogere limiet dan normale kaarten. De voorwaarden van deze soort kredietkaarten verschillen dan ook vaak met die van andere kaarten. Met name het bedrag dat men per jaar betaald voor de kaart is hoger.

Over het algemeen dient de lening die wordt aangegaan met een kredietkaart aan het einde van iedere maand afgeschreven. Wanneer de houder van de kaart op dat moment onvoldoende geld op de bankrekening heeft staan, zal de bank een rentebedrag over het geleende geld hanteren.