Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

2016-01-20

Gespreid terugbetalen

betekenis & definitie

Gespreid terugbetalen houdt in dat een schuld niet in één keer terugbetaald wordt, maar verspreid over verschillende termijnen.

Bij de meeste creditcardmaatschappijen is het mogelijk om te kiezen voor de optie om betalingen gespreid terug te betalen. Het grote voordeel hiervan is dat je als klant meer financiële ruimte hebt om je rekeningen te betalen, het geeft meer flexibiliteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand in een bepaalde periode iets meer heeft uitgegeven dan gepland, of het betaalmoment valt ongelegen. Met gespreid terugbetalen heeft iemand de mogelijkheid om zijn/haar creditcarduitgaven gespreid over vaste termijnen terug te betalen. Die termijnen worden contractueel vastgelegd met de bank of creditcardmaatschappij.

Waar men echter rekening mee moet houden, is dat men rente moet betalen wanneer gekozen wordt voor gespreid terugbetalen. Dit is een rente op jaarbasis, die iemand moet betalen als hij of zij het openstaande krediet niet binnen 21 dagen terug betaalt. Deze periode geldt als de rentevrije periode. De rente ligt over het algemeen rond de 14 % op jaarbasis. Wanneer iemand zijn of haar rekening binnen 21 dagen volledig terug betaalt, hoeft diegene geen rente te betalen.