Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-09-2016

2016-09-08

Deviezen heffing

betekenis & definitie

Deviezen heffing is een betaling die men moet verrichten wanneer men een betaling doet in een andere valuta dan de valuta van zijn of haar thuisland. Deviezen heffing moet ook worden betaald voor aankopen met een creditcard.

Wanneer men een betaling wilt doen in een andere valuta, worden hier kosten voor in rekening gebracht. Dit wordt ook wel de deviezen heffing genoemd. De deviezen heffing is een compensatie voor de kosten die nodig zijn om de ene valuta naar de andere om te zetten. Een andere benaming voor deviezen heffing is de wisselkoersopslag.

De deviezen heffing wordt altijd uitgedrukt in een percentage van het totale transactiebedrag. De deviezen heffing voor transacties met creditcards ligt altijd hoger dan voor transacties via een reguliere bankpas. Met name de bekendere creditcardmaatschappijen hanteren soms wel een percentage deviezen heffing van meer dan twee procent. In vergelijking wordt bij een transactie met vreemde valuta’s met een reguliere bankpas ongeveer één procent deviezen heffing opgelegd.

De deviezen heffing kan niet alleen per aanbieder van creditcards verschillen, maar kan ook per vreemde valuta verschillen. Indien men in een land woont van de eurozone, betaalt men veelal een lagere deviezen heffing voor transacties met andere EU-landen dan voor transacties met niet-EU landen.