Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 27-01-2016

2016-01-27

Debit card

betekenis & definitie

Een debit card is een bankpas waarmee direct geld kan worden afgeschreven vanaf een bankrekening om bijvoorbeeld producten mee te kopen. In Nederland wordt hiernaar doorgaans verwezen als pin- of bankpas. Daarnaast kan een debit card ook verwijzen naar een variant van de normale creditcard.

Over het algemeen wordt de debit card gebruikt om geld dat op een bankrekening staat aan te wenden. In veel landen heeft het gebruik van een debit card op grote schaal de voorkeur gekregen boven het betalen met papier- en muntgeld. De term debit card kan ook verwijzen naar een variant van de normale creditcard. Een debit card is een vooraf op te laden creditcard, die vervolgens op precies dezelfde wijze als een creditcard kan worden gebruikt. Zo kan men bijna overal ter wereld betalen met deze debit card. Bij een creditcard wordt juist betaald met een korte persoonlijke lening, waarbij de houder van de kaart het betreffende bedrag niet perse op het moment van aankoop beschikbaar heeft. In het geval van een debit card moet vooraf een bepaald bedrag worden betaald dat vervolgens door middel van de kaart kan worden uitgegeven. Een debit card wordt in deze context ook wel prepaid creditcard of tijdelijke creditcard genoemd.

Ten opzichte van de normale creditcard, heeft men met een debitcard doorgaans een beter overzicht en controle van alle uitgaven. Men kan immers niet meer uitgeven dan het geld dat op de kaart staat. Op deze manier voorkomt men dat men voor onnodige verrassingen komt te staan. Met een debitcard is het echter niet mogelijk om een korte lening aan te gaan, zoals bij een creditcard. Hierdoor is deze betalingswijze minder flexibel, iets wat de creditcard in sommige gevallen juist zo aantrekkelijk maakt.