Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 27-01-2016

2016-01-27

CVC Code

betekenis & definitie

Een CVC code, voluit geschreven Card Verification Code of Card Verification Value, is een drie-cijferige code die achterop een creditcard staat. De code is bedoeld als extra veiligheidsmaatregel voor betalingen die worden verricht met een creditcard. De CVC code is uniek en is verbonden met het kaartnummer van de creditcard.

De CVC code is er met name op gericht om fraude met creditcards bij transacties waarbij de kaart zelf niet fysiek aanwezig is tegen te gaan. Sinds 2001 is het voor winkels die online producten aanbieden verplicht om te vragen naar de CVC code in het geval dat men wilt betalen met een creditcard. Winkeliers kunnen op deze manier controleren of de creditcard daadwerkelijk in het bezit is van diegene die de aankoop doet. Samen met het kaartnummer en de vervaldatum van de creditcard, vormt de CVC code een unieke combinatie. Door online winkeliers te verplichten deze gegevens op te vragen, wordt beoogd fraude met creditcards te voorkomen. Naast het opgeven van deze gegevens is het daarnaast steeds vaker gebruikelijk om een persoonlijk wachtwoord te koppelen aan de creditcard. Hiermee kan eenvoudig worden vastgesteld of diegene die een aankoop doet ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar is van de kaart.

De CVC code staat over het algemeen op de achterkant van de creditcard. Het zijn de laatste drie cijfers die rechts naast het kaartnummer of de handtekeningsstrook staan. Bij creditkaarten van American Express staat de CVC code voor op de kaart. Verschillende aanbieders van kredietkaarten, zoals Mastercard en Visa, hanteren soms andere benamingen voor deze code. Zo worden houders van een American Express kaart vaak gevraagd naar de Unique Card Code, terwijl een eigenaar van een Visa creditcard wordt gevraagd naar de Card Verification Value.