Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

2016-01-20

Creditcardnummer

betekenis & definitie

Het creditcardnummer is een 16-cijferig nummer op de voorkant van een creditcard, dat uniek is voor elke creditcard. Creditcardnummers zijn opgebouwd volgens een logisch systeem, de zogenoemde ANSI Standard X4.13-1983.

Elk creditcardnummer bestaat uit 16 cijfers, meestal opgedeeld in vier blokjes van elk vier cijfers. Creditcardnummers zijn volgens een vast systeem bepaald, zodat elke creditcard te identificeren is. Dit systeem is bedacht door het American National Standards Institute (ANSI). Zij gaven de standaard de naam ANSI Standard X4.13-1983, die door bijna alle creditcardmaatschappijen wordt toegepast.

Het eerste cijfer op de creditcard geeft aan van welke creditcardmaatschappij de creditcard is. Zo staat een “3” voor American Express, een “4” voor VISA en een “5” voor MasterCard.

In principe is het begincijfer 3 gereserveerd voor creditcards in de categorie ‘reizen en vermaak’. American Express valt in deze categorie, maar is hierin niet de enige maatschappij. Een 7 of een 4 als tweede cijfer geeft definitief aan dat een creditcard van American Express afkomstig is.

Ook de overige cijfers zijn opgesteld volgens een vaste logica. Het derde cijfer op een American Express creditcard geeft aan of het een persoonlijke creditcard betreft of een business card. Het vierde cijfer verwijst naar de munteenheid, de cijfers 5 tot en met 11 naar het accountnummer en de cijfers 12 tot en met 14 het kaartnummer. Bij een VISA kaart verwijzen de cijfers 2 tot en met 6 naar het banknummer dat bij de creditcard hoort. De volgende cijfers tot 12, of in sommige gevallen 15, geven net als bij American Express het accountnummer aan. Bij MasterCard is deze opbouw ongeveer hetzelfde als bij VISA. Het laatste cijfer bij de diverse kaartaanbieders dient als controlegetal.