Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-08-2016

2016-08-18

Consumptief krediet

betekenis & definitie

Met consumptief krediet wordt krediet bedoelt dat wordt aangewend voor meer financiële ruimte of voor de aankoop van producten met een beperkte houdbaarheid, zoals een auto of vakantie. Een veel voorkomende vorm van consumptief krediet is het krediet dat wordt gebruikt door middel van een creditcard.

Wie gebruik maakt van consumptief krediet, gaat een lening aan die op korte termijn wordt gebruikt voor de aankoop van bepaalde producten. In het geval van consumptief krediet gaat het om niet-duurzame producten, zoals huishoudelijke apparaten of andere elektronica. Wanneer men een vakantie betaald met een creditcard, waarmee een korte persoonlijke lening wordt afgesloten, kan dit worden gezien als consumptief krediet.

Daarnaast zijn er nog andere vormen van consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. In het eerste geval gaat men een lening aan bij een bank waarover rente wordt betaald en die binnen een bepaalde periode dient te worden afgelost. Voor een persoonlijke lening wordt het periodiek af te lossen bedrag en de rente vooraf vastgesteld. Wanneer de hoogte van de lening en de rente vooraf worden vastgelegd wordt ook wel gesproken van aflopend krediet. Bij doorlopend krediet wordt doorgaans in afspraak met de bank een limiet afgesproken hoeveel geld men kan opnemen. Men kan bijvoorbeeld een doorlopend krediet hebben van 1000 euro, waarbij het voor diegene mogelijk is om tot 1000 euro op te nemen. Deze vorm van consumptief krediet is voordelig wanneer men bij de aankoop van een product niet precies weet hoeveel het gaat kosten.

Wanneer men gebruik wilt maken van een vorm van consumptief krediet, is het aan te raden om de looptijd van de lening te vergelijken met de levensduur van het product dat wordt aangeschaft. In het geval dat de looptijd langer is dan de levensduur, betaalt men uiteindelijk voor een product dat men niet gebruikt.