Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

2016-01-20

American Express

betekenis & definitie

American Express, ook wel kortaf AmEx genoemd, is een Amerikaanse financiële dienstverlener die met name bekend staat om de uitgifte van creditcards en traveler’s cheques. Het hoofdkantoor van American Express is gevestigd in New York.

American Express ontstond in 1850, uit een fusie van de postorder bedrijven van Henry Wells en William Fargo. Het bedrijf werd vervolgens steeds verder internationaal uitgebreid, onder andere door traveler’s cheques aan te bieden, oftewel een cheque die op bepaalde plaatsen op reis verzilverd kan worden. In 1987 gaf American Express haar eerste creditcard uit, die mensen de mogelijkheid gaf een tegoed open te laten staan dat ze later konden terugbetalen.

American Express is met haar diensten uitgegroeid tot een van de bekendste merken ter wereld. In Nederland en België is de dienstverlener vooral bekend om haar creditcards. American Express heeft in totaal zo’n 110 miljoen creditcards in omloop, waaronder zowel persoonlijke kaarten als business cards. Hiermee is het de grootste kaartuitgever ter wereld. Bekende voorbeelden zijn de Green, Gold en Platinum card.

Naast de creditcards waarbij het verschuldigde bedrag later terugbetaald mag worden, zijn er de zogenaamde ‘charge cards’. Hierbij moet elke maand het volledig openstaande bedrag terugbetaald worden. Wordt dit vóór de uiterste betaaldatum gedaan, betaalt men geen rente. Betaalt iemand echter te laat, dan wordt een boete in rekening gebracht.
American Express is van de grote creditcardmaatschappijen de enige die geen bestedingslimiet hanteert.