Redactie Ensie

Creditcard begrippen omschreven

Gepubliceerd op 20-01-2016

Aankoopverzekering

betekenis & definitie

Een aankoopverzekering is een verzekering voor aankopen die gedaan worden met een creditcard. Bij een aankoopverzekering zijn aankopen tot 180 dagen verzekerd bij verlies, diefstal en beschadiging.

De aankoopverzekering geldt zowel bij aankopen in winkels als online aankopen. Ook producten die men in het buitenland heeft gekocht met creditcard zijn verzekerd. Bij creditcards van International Card Services (ICS), waar VISA en MasterCard onder vallen, hoort automatisch een aankoopverzekering die geldt voor 180 dagen na de aankoop. Het is ook mogelijk om een ‘verlengde aankoopverzekering’ aan te vragen, waarmee de met creditcard betaalde producten voor 365 dagen na aankoop verzekerd zijn.

Aankopen met creditcard zijn verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Wanneer je met creditcard betaalt, heb je hierdoor meer zekerheid over je artikelen. Als bijvoorbeeld een beschadiging niet onder de garantie valt, kan men een schadeformulier opsturen naar zijn of haar creditcardmaatschappij. Zij vergoeden dan mogelijk de schade, zoals reparatie- of vervangingskosten. Wanneer er sprake is van diefstal, moet er tevens aangifte worden gedaan bij de politie.

Bij een aankoopverzekering geldt wel een eigen risico van €25,- of €50,-, afhankelijk van het soort creditcard dat iemand heeft.

De volgende soorten aankopen vallen buiten de aankoopverzekering: dieren en planten, cadeaubonnen en seizoenskaarten, drones en entreebewijzen of andere verhandelbare documenten.