Cornelis Peters

Promoter of Scientific Research on Medicinal Plant

Gepubliceerd op 13-10-2016

2016-10-13

Tridosha

betekenis & definitie

Tridoshas is een samengesteld woord. Tri betekent 'drie' en dosha betekent 'dat wat verandert'. In de Ayurveda wordt met tridosha de samenstelling van de drie afzonderlijke psychofysiologische principes Vata, Pitta en Kapha bedoeld.

De panchamahabhutas zijn de vijf elementen waar de hele kosmos uit opgebouwd is. Wij als mens ook.
Aarde, water, vuur, lucht en ether zijn deze vijf oer elementen. Ieder mens wordt op een bepaald moment in tijd en ruimte geboren. Tijd en ruimte zijn veranderende begrippen waardoor iedere geboorte een uniek moment is. Dat bepaald de verhouding van de vijf elementen van de mens.

De vertaling van de elementen is het werk van Vata - dat betekenis geeft aan de elementen ether en lucht, Pitta dat betekenis geeft aan de elementen vuur en water en tenslotte Kapha dat betekenis geeft aan de elementen aarde en water.

Iemand kan een Vata type zijn en dan overheersen de elementen ether en lucht. Pitta type zijn mensen waar de elementen vuur en water overheersen. Bij kapha typen overheersen de elementen aarde en water. Door de jaren heen heeft de Ayurveda allerlei kenmerken verzameld waarin deze afzonderlijke types steeds duidelijker omschreven worden.

Die beschrijving gaat niet alleen over het fysieke lichaam maar ook over het karakter en de geestelijke activiteit. Het belang van de beschrijving in types is dat je een soort handleiding hebt waarin je informatie vind over wat goed voor je is.

Bronvermelding