Collectie Nederland

Collectie Nederland: Musea, Monumenten en Archeologie

Gepubliceerd op 13-06-2019

radarstations

betekenis & definitie

Radarstations zijn locaties waar een radar staat opgesteld. RADAR is een acroniem van het Engelse Radio Detection And Ranging. Nadat rond 1888 radiogolven werden ontdekt, is de radar langzaam tot ontwikkeling gekomen.

Het woord ‘radar’ is echter dermate ingeburgerd geraakt dat het niet meer als een acroniem, maar als een gewoon zelfstandig naamwoord gezien wordt. Een radar is een installatie die gemaakt is om met behulp van radiogolven de omgeving af te zoeken naar objecten in de lucht, te land of ter zee. Deze objecten zijn bijvoorbeeld vliegtuigen, raketten, schepen of auto's.

Ook zijn er zogenoemde ground-penetrating radars, ook wel bodemradars genoemd, die objecten vanuit de lucht, meestal vanuit een vliegtuig, in de grond op bepaalde dieptes kunnen lokaliseren. De doelen worden met behulp van een beeldscherm zichtbaar gemaakt. Radars worden afhankelijk van het doel in verschillende vormen gemaakt en gebruikt in vliegtuigen, op luchthavens, op schepen, in havens, bij de politie ter controle van snelheid van auto's, in de krijgsmacht, de ruimtevaart en in de astronomie. (Wikipedia)