Historische collectie Nederland

Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (2019)

Gepubliceerd op 13-06-2019

Jezuïetencolleges

betekenis & definitie

Een Jezuïetencollege is een school waar de Ignatiaanse pedagogiek wordt gehanteerd. Doorgaans werken er jezuïeten. De Sociëteit van Jezus, bekend als de jezuïeten, is een katholieke religieuze orde die in 1534 in Parijs werd opgericht door een groep studievrienden rond Iñigo Lopez de Loyola, beter bekend onder zijn Latijnse naam Ignatius van Loyola.

Het aanvankelijke doel was hulp aan de naaste, vooral zieken. Jezuïeten vormen een kloosterorde maar leven niet noodzakelijk in kloosters. Ook al lag het niet in de oorspronkelijke bedoeling van Ignatius van Loyola om scholen op te richten, toch duurde het niet lang na de stichting van de Orde voordat de jezuïeten op vraag van ouders scholen openden.

De eerste school werd gesticht in 1548 in Messina (Sicilië) en de Lage Landen volgde al snel. In 1599 werden de organisatie, de werking, het studieprogramma en de didactiek van de colleges vastgelegd in de ‘Ratio Studiorum’ of Studieregeling. Het ignatiaanse opvoedingsproject vindt zijn wortels in de ‘Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola in het dagelijkse leven’.

Jezuïetenonderwijs kent dus een lange en rijke traditie. Het onderwijs is bij uitstek de sector waar de samenwerking tussen jezuïeten en leken concrete gestalte krijgt. (Wikipedia)