Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Vilmart & Cie

betekenis & definitie

René Champs heeft de naam van Vilmart & Cie gevestigd.

Dat is gebeurd in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. In 1968 is hij al overgegaan op de biologische cultuur. In 1995 heeft Laurent Champs het roer van zijn vader overgenomen, na eerst vijf jaar aan zijn zijde te hebben gewerkt.

Deze recoltant-manipulant met enige internationale faam is gevestigd in Rilly-la-Montagne, aan de noordzijde van de Montagne de Reims. Die faam is in belangrijke mate te danken aan de Britse wijnschrijver Tom Stevenson voor wie Vilmart & Cie een soort chouchou is. Hij heeft bij herhaling Vilmart 'de beste champagneproducent' genoemd, hoewel hij het soms verbijzondert en schrijft over 'de beste recoltant-manipulant'. Ook in Wine Report krijgt Vilmart van Stevenson de nodige pluimen. In de edities van 2007 en 2008 zette hij Vilmart op de tiende plek in het rijtje 'Greatest Champagne Producers'. En in 2007 zelfs bovenaan in het rijtje ‘Fast-Improving Producers'. In 2008 staat Vilmart bij Stevenson op twee in de rangorde van 'Fast-Improving Producers'. Ik vind dit enigszins overtrokken. Niettemin is Vilmart & Cie een prima producent.

Het huis is in 1890 opgericht door Désiré Vilmart en wordt dus nu geleid door Laurent Champs - zijn moeder is een Vilmart. Men bewerkt 11 hectaren in de premier cru-gemeente Rilly, beplant met pinot noir (40 procent) en chardonnay (60 procent). Een deel van de stokken is oud. Er worden in de wijngaarden geen chemicaliën gebruikt, er wordt geploegd. Het terroir wordt gerespecteerd, zoals dat heet. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor de champagnes van Vilmart & Cie. De tweede keus gaat in champagnes onder het etiket van R. Vilmart. De gisting vindt plaats op eikenhout en ook daarna verblijven de wijnen nog zo'n 10 maanden op het hout. Er zijn grote foudres en kleine pièces en van die laatste wordt een niet onbelangrijk deel jaarlijks vernieuwd.

Er worden zeven verschillende champagnes geproduceerd.

De basischampagne, de BSA, is de Grande Réserve. Ondanks de naam gaat het hier om een relatief jonge champagne. De compositie bestaat uit 70 procent pinot noir en 30 procent chardonnay met de nodige vins de réserve. Een vijfde van de most komt van de taille, de tweede persing, want 'het geeft de champagne rondeur en body’. De wijnen liggen voor de assemblage 10 maanden op foeders en na botteling ligt de champagne minimaal 2 jaar op zijn lies. Het is een soepele, zachte aperitiefchampagne. De Rubis Rosé is een rosé champagne met 90 procent pinot noir en 10 procent chardonnay. De derde non-millésimé in het assortiment is de Grand Cellier met 70 procent chardonnay en 30 procent pinot noir. Er zijn vier millésimés, onder andere de Grand Cellier Rubis Millésimé, een rosé champagne. De twee mooiste champagnes van Vilmart & Cie zijn de Grand Cellier d'Or Millésimé en de Coeur de Cuvée Millésimé. De eerste is samengesteld uit 80 procent chardonnay en 20 procent pinot noir en hun wijnen hebben vóór botteling 10 maanden op eikenhouten fusten gelegen. De 2000 heeft een prachtige neus met de nodige complexe aroma's van onder andere wat gedroogd fruit, cocosnoot, gist en hout. De afdronk heeft elegante kracht en mooie lengte. De allermooiste is de Coeur de Cuvée Millésimé. De 80 procent chardonnay en 20 procent pinot noir komen van de oudste stokken van het wijngoed - meer dan vijftig jaar oud - en van de beste twee akkers van Rilly. Alleen het middengedeelte van de eerste persing wordt gebruikt - vandaar de naam coeur de cuvée. De most gist op fusten van nieuw eikenhout. Vervolgens verblijven de wijnen nog 10 maanden op dit 100 procent nieuwe eiken. In de 1996 is het hout uitstekend geabsorbeerd en domineert het rijpe fruit. Hij is nog altijd zeer jong en zal lang meegaan. De 1998 lijkt mij, verrassend genoeg, nog beter en ook de 1999 toont formidabele klasse. Vilmart & Cie produceert fijne, ambachtelijke champagnes die duidelijk door terroir zijn gekenmerkt.