Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Piper-Heidsieck

betekenis & definitie

De huidige drie huizen die de naam Heidsieck dragen komen voort uit een en dezelfde onderneming: Heidsieck & Co, opgericht in 1785 door Florens-Louis Heidsieck. Piper-Heidsieck zag het levenslicht in 1834 op initiatief van Christian Heidsieck.

Het huis is een zelfstandig familiebedrijf tot in 1989. Toen werd het onderdeel van de groep Rémy-Cointreau, waartoe ook Charles Heidsieck behoort. Beide huizen delen samen een chef de caves. Het is jarenlang de geniale Daniel Thibault geweest, die na zijn te vroege dood is opgevolgd door de eveneens zeer talentrijke Régis Camus. Is Charles Heidsieck met een matig grote productie gericht op het topsegment, met Piper-Heidsieck produceert men volume tegen een concurrerende prijs - ondanks dat een van de leuzen is 'Piper- Heidsieck, de champagne van de sterren' zien we het merk veel in (ook) Nederlandse supermarkten. Jaarlijks worden er 9 miljoen flessen geproduceerd en daarmee behoort Piper-Heidsieck, na Moët en Veuve Clicquot, tot de grootste spelers in de Champagne.

Piper-Heidsieck heeft geen eigen wijngaarden. Er worden druiven gekocht in zo’n 70 verschillende gemeenten. Ook in de Aube en de Côte de Sezannais. De productie van de champagnes vindt plaats aan de uiterste zuidrand van Reims, vlakbij de TGV-lijn Paris-Strasbourg. Daar staat sinds 1995 een reusachtig en modern productiecentrum met honderden roestvrijstalen tanks. Bij de basiswijnen voor de champagnes van Piper-Heidsieck wordt altijd de malolactische vergisting vermeden. De huisstijl van Piper-Heidsieck wordt bepaald door de pinots en kan omschreven worden met de woorden levendigheid, fruit en directheid.

De Piper-Heidsieck BSA bevat zelfs 85 procent van de twee pinots. Hij heeft een redelijk hoge dosage is soms toch nog ietwat agressief, maar redelijk in balans. Deze brut sans année valt nadrukkelijk op door het felrode etiket. In 1997 heeft Piper de bijna traditionele code onder champagnehuizen voor crèmekleurige etiketten doorbroken door te komen met felrood en felroze. Daardoor valt hij op het schap in ieder geval op. De demi-sec komt op de markt als Cuvée Sublime. De Piper-Heidsieck Millésimé, nu de 2000, straks de 2002, is samengesteld uit 60 procent pinot noir en de rest chardonnay. Hij bezit aroma's van honing, abrikoos en ook citrusfruit. Hij heeft structuur en een zekere rijkdom, rondeur. Er is balans en goede lengte. De Brut Rosé Sauvage, met 55 procent pinot noir, 30 procent pinot meunier en de rest chardonnay, op kleur gebracht met 25 procent rode wijn, is een mooie rosé champagne. Door dit hoge percentage rode wijn heeft deze Rosé Sauvage opvallend veel kleur. Hij is eerder lichtrood dan rosé. In 2007 verscheen hiervan in een beperkte oplage een ‘upside down bottle', ontworpen door Viktor & Rolf - Piper-Heisieck doet veel aan marketing, innovatie en gadgets. (Een aantal jaren had men een fles, ontworpen door Jean-Paul Gautier.) De Cuvée Rare wordt gepresenteerd als het paradepaardje van het huis. Bij deze domineert de chardonnay met 60 procent, aangevuld met chardonnay. De kwaliteit bij Piper-Heidsieck is de laatste jaren merkbaar verbeterd.