Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Pierre Moncuit

betekenis & definitie

Een belangrijk wijngoed dat in 1889 in Le Mesnil-sur-Oger is gecreëerd en dat tegenwoordig 19 hectaren wijngaard heeft. Op een klein hoekje pinot noir na - voor de champagne rosé - is alles beplant met chardonnay. In Le Mesnil zelf 15 hectaren en sinds 1970 ook 4 hectaren bij Sézanne. De gemiddelde leeftijd van de stokken van het domein ligt boven de 45 jaar. De chardonnay van Le Mesnil geeft mineraliteit en citrusfruit, want de stokken zijn in het krijt, die van Sézanne brengen aroma's van witte bloemen en wit fruit - perzik, appel. Maar van deze twee maakt men nooit een assemblage. De champagnes op basis van de wijnen uit Sézanne komen op de markt als Cuvée Hugues de Coulmet.

Het bedrijf wordt nu geleid door broer Yves en zus Nicole Moncuit. Opvallend is dat Yves de commerciële en administratieve taken voor zijn rekening neemt en dat Nicole verantwoordelijk is voor de wijngaarden en de wijnen. Haar dochter Valérie (eind twintig) assisteert nu nog vooral haar oom, maar gaat zich langzaam maar zeker steeds meer met de wijngaarden en de champagnebereiding bemoeien. Tot 1982 was men livreur au kilo voor Piper-Heidsieck, Taittinger en Laurent-Perrier. Dat jaar was de eerste oogst van Nicole en besloot men voor zichzelf te gaan werken. Nu produceert Pierre Moncuit jaarlijks 180.000 flessen. In 2007 heeft men in Vertus een nieuwe cuverie laten bouwen met roestvrijstalen tanks en geheel temperatuurgeregeld. De capaciteit is nu verdubbeld. Dat is ook een beetje naar aanleiding van de reusachtig grote oogst van 2004, toen ze heel veel trossen aan de stokken moesten laten hangen, omdat ze geen ruimte hadden.

Nicole Moncuit oogst altijd laat. Ze streeft naar een rijpheid met een potentieel natuurlijk alcohol van meer dan 10 procent. Er is geen hout op het domein - dat willen ze niet, want het zou ten koste gaan van de expressie en de mineraliteit. Wel is er altijd een malolactische vergisting. Zelfs in 2006, een jaar met een zeer hoge pH. De dosages blijven beperkt tot 8 a 9 gram per liter en in de millésimés zelfs tot hooguit 7 gram per liter - de 1996 heeft slechts 6 gram per liter.

Dit om nog meer de expressie van het jaar tot uitdrukking te laten komen. Overigens bestaat de dosage bij Moncuit nooit uit biet- of rietsuiker, maar uit druivensuiker (MCR), want dat garandeert een grotere zuiverheid. Er wordt ook een Brut Zéro Millésimé geproduceerd. Een brut nature dus. De Pierre Moncuit Brut Zéro 1996 is van een grote schoonheid. De champagnes van Pierre Moncuit kenmerken zich door hun delicaatheid, verfijning en fraicheur. Tegelijk hebben ze de krachtige structuur en concentratie en het citrusfruit en de mineraliteit die zo hoort bij het terroir van Les Mesnil - in combinatie met de oude stokken.