Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Mumm

betekenis & definitie

Bollinger, Deutz, Heidsieck, Krug, Roederer, Mumm... Het lijkt alsof we bladeren in een Duits telefoonboek. Heel wat Duitsers hebben in de 19e eeuw een champagnehuis gesticht en nog meer zijn naar de streek gekomen om er de kost te verdienen. Om de simpele reden dat Champagne voor Duitsers uit het westelijk deel van het land niet ver is - Mainz is vanuit Champagne minder ver dan Marseille of Bordeaux - en in de 19e eeuw bood Champagne werk en kansen.

De Mumms komen oorspronkelijk uit Keulen en hebben er in de 18e eeuw reeds een wijnhandel. Als in de 19e eeuw champagne in de mode komt, lonkt het succes. Peter Arnold Mumm opent een kantoor in Reims. Het eerste jaar betrekt hij de champagne nog van derden, maar het is zo’n schot in de roos dat hij het jaar daarop zelf champagne gaat produceren. Dat is in 1827.

In 1852 is er een splitsing binnen het bedrijf. De kleinzonen van de oprichter, Georg-Hermann Mumm en Jules Mumm beginnen elk een champagnehuis onder eigen naam. G.H. Mumm & Co doet goede zaken, maar Jules Mumm vaart minder wel en in 1910 gaan ze weer onder één dak en één naam - G.H. Mumm & Co, ook nu nog de officiële naam - verder. Jules Mumm is tegenwoordig alleen nog maar een merknaam, eigendom van G.H. Mumm & Co.

Met G.H. Mumm & Co is het voorspoedig gegaan. De lancering in 1873 van de Cordon Rouge heeft daartoe veel bijgedragen. Ook vandaag de dag is het belang van Cordon Rouge voor Mumm heel groot. Deze brut, zonder en met oogstjaar, maakt 80 procent van de verkopen uit. Aan de goede gang van zaken bij G.H. Mumm & Co komt een abrupt einde met de Eerste Wereldoorlog. Niemand van de familie heeft zich laten naturaliseren en dus wordt het huis als vijandelijk bezit geconfisqueerd. In 1920 biedt de Franse staat het openbaar te koop aan. De nieuwe eigenaars zijn talrijk, waaronder drankenfirma Dubonnet. Uit dit bedrijf komt Mumms nieuwe directeur René Lalou - hij is getrouwd met een Dubonnet.

De Mumms zijn verbitterd en trekken zich terug in Duitsland, waar ze Sekt gaan produceren. Hun wraak komt met de Tweede Wereldoorlog, als onder de Duitse bezetting Goedefroy Hermann Mumm de leiding van de firma in handen neemt. De laatste van de Mumms vertrekt echter in 1945 en de familie produceert nu (stille) wijnen in de Rheingau.

M. Lalou bouwt met veel energie en zakelijk inzicht aan het herstel van Champagne Mumm. Hij is daarin wonderwel geslaagd. Hij is directeur tot 1973 en in ruim 50 jaar heeft hij Mumm uitgebouwd tot een van de grootste huizen. G.H. Mumm & Co verwerft in 1959 Perrier-Jouët, in 1969 G. Chauvet Frères en in 1972 Heisieck & Co Monopole. In 1969 wordt het echter zelf overgenomen door een van de aandeelhouders, de Canadese multinational Seagram. Seagram heeft in 1996 Heidsieck & Co Monopole van de hand gedaan en heeft Mumm en Perrier-Jouët lang in de etalage gehad. Intussen verkoopt Seagram zo'n 100 hectaren van het prachtige wijngaardbezit om te kunnen investeren in... de filmindustrie!

Uiteindelijk komen beide huizen in de zomer van 1999 in handen van de Frey-groep. In 2000 worden ze doorverkocht aan Domecq en sinds 2005 behoren beide tot de stal van Pernod Ricard. Al deze wisselingen hebben de kwaliteit en het imago geen goed gedaan. Een reputatie waaraan meer dan 150 jaar systematisch en hard is gewerkt, is in niet veel meer dan een decennium bijna vernietigd. Mumm was duidelijk weggezakt en pas sinds een paar jaar is er sprake van een redelijk spectaculaire remonte.

Dat was onder andere te danken aan technisch-directeur Dominique Demarville die in 1998 in deze functie was benoemd, maar - jammer voor Mumm - 2006 weggekocht door Veuve Clicquot om daar dezelfde, prestigieuze functie te gaan vervullen.

Mumm is met een jaarproductie van 9 miljoen nog steeds een van de grote spelers. Het wijngaard- areaal is met 218 hectaren (waarvan 160 in de grands crus) ook substantieel, hoewel de opbrengst hiervan slechts voorziet in een kwart van de jaarlijkse productie. Door het eigen wijngaardbezit heeft Mumm een pinot noirstijl. Mumms Cordon Rouge (60 procent pinot noir, 18 procent pinot meunier en 22 procent chardonnay) is na een zwakkere periode weer een stuk regelmatiger en het lijkt erop dat de verbetering doorzet. De Cordon Rouge Millésimé is droger en, bijna vanzelfsprekend, ook beter. Met de jaargang 1999 is een aantal jaren geleden de 53e editie sinds 1874 van deze wijn uitgebracht. Veel eer heeft Mumm tijdenlang ingelegd met de Crémant de Cramant, een Blanc de Blancs Brut met minder mousse, minder kool- zuurdruk. Speels, teer, elegant en heerlijk lichtvoetig. De geschiedenis van deze wijn gaat terug tot 1882 en Mumm kan dus worden gezien als de pionier van wat we nu noemen la tendance cru. Sinds 1 september 1994 heet deze wijn Mumm de Cramant, want sindsdien is de term crémant exclusief bestemd voor mousserende wijnen, ontstaan door een tweede gisting op fles, uit andere streken. Deze Mumm de Cramant Grand Cru, een non-vintage, heeft ook 20 jaar lang geleden onder alle problemen bij het huis. Maar ook hier lijkt een sterk herstel gaande. De laatste jaren was hij weer delicieus. Er is een Cordon Rosé met een subtiele dosage en daardoor een prima aperitief en met ingang van 2005 is er de Mumm Grand Cru Brut. Er zijn wijnen van vijf grands crus uit de Montagne de Reims (Verzenay, Aÿ en Bouzy) en de Côte des Blancs (Cramant en Avize) in de compositie verwerkt - les cinq majeurs de Champagne. Verzenay en Cramant zijn het nadrukkelijkst aanwezig. De dosage is met 6 gram per liter laag - op het niveau van een extra brut. Op het rugetiket wordt de bottel- en dégorgementdatum vermeld! Eind 2007 is de langverwachte, nieuwe cuvée de prestige van Mumm gelanceerd. De opvolger van de legendarische Cuvée R. Lalou waarvan na de oogst 1985 nooit meer iets is vernomen. De nieuwe heet gewoon weer Cuvée R. Lalou. De eerste versie van deze millésimé, de 1998, maakt simpelweg veel indruk en blijkt van zeer hoog niveau te zijn. Hij kan nog mooi rijpen op fles. Hij is samengesteld uit grand cru-wijnen, 50/50 pinot noir en chardonnay, van oude wijnstokken uit Avize, Carmant, Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Verzy en Verzenay.

De dosage is beperkt gebleven tot 6 gram per liter. Het lijkt erop dat Mumm weer helemaal terug is.