Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Moutard Père et Fils

betekenis & definitie

Moutard Père et Fils is een klein huis diep in de Aube, tussen Bar-sur-Seine en Les Riceys. De familie cultiveert hier al al eeuwen wijnstokken. Hun eigen wijngoed meet tegenwoordig 22 hectaren, maar ze kopen ook druiven.

François Moutard is een deskundig vinificateur en de champagnes van Moutard zijn dan ook meer dan correct. Voor de prijs die men vraagt zelfs zeer goed. De Brut is (natuurlijk) nadrukkelijk door pinot noir gedomineerd en heeft onder andere daardoor een vriendelijke rondeur. De Brut Grande Cuvée, van 100 procent pinot noir, maakt iets meer indruk, vooral ook door het opvallende aroma van kersen. Maar het meest bijzonder zijn toch de Cépage Arbane Vieilles Vignes Millésimé en de Cuvée des 6 Cépages Millésimé. François Moutard is trots op zijn kleine akkertje arbane, een variëteit die tegenwoordig zo goed als verdwenen is. De Cuvée 6 Cépages Millésimé is breder samengesteld en dat proefje. Hij heeft meer frisheid, meer elegantie en meer lengte ook. Het is door zijn concept - naast de drie zo gekende variëteiten van champagne zijn hierin aanwezig pinot blanc, arbane en petit meslier - en door zijn kwaliteit verrassend origineel. Alle variëteiten zijn voor een zesde aanwezig in de assemblage. Zowel de Cépage Arbane VV als de Cuvée des 6 Cépages wordt in een zeer beperkte oplage geproduceerd. Dat geldt ook voor Vignes Beugneux Extra Dry en de Grande Réserve Champ Persin. De eerste komt van een perceel van 1,5 hectaren met een leem- en kalkbodem dat is beplant met pinot noir. De champagne heeft een licht zoete smaak door de iets hogere dosage. Het maakt de wijn extra fruitig. De tweede komt van een perceel van 1,2 hectare.

Het was oorspronkelijk ook met pinot noir beplant, maar François Moutard heeft hier sinds 1980 chardonnay staan. Hij laat met deze champagne zien hoe goed ook deze variëteit het in de Aube kan doen.