Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Mailly Grand Cru

betekenis & definitie

Zijn er drie werkelijk goede coöperaties van wijnbouwers in Frankrijk? Zo ja, dan behoort, naast La Chablisienne en de Cave de Tain l’Hermitage, Mailly Grand Cru onbetwist tot dit selecte gezelschap. Mailly Grand Cru is nadrukkelijk op kwaliteit gericht. Het is niet de enige coöperatie in Mailly, maar wel de oudste van Champagne.

Mailly Grand Cru is gesticht in 1929. De oprichters hadden de bedoeling om in deze voor de champagne-industrie moeilijke periode gemeenschappelijk druiven dan wel most aan te bieden aan de grote huizen. De huizen boycotten deze nieuwe vorm en de conseguentie was dat men zeif champagnes moest gaan produceren. Daartoe moesten de wijnbouwers wel eerst hun eigen kelders uithakken en graven. Mailly Grand Cru is trots op de 1 kilometer lange keldergangen.

Van het totale wijngaardareaal van de gemeente Mailly van 280 hectaren bewerken de 80 leden van Mailly Grand Cru zo'n 70 hectaren. Daarvan is driekwart met pinot noir en de rest met chardonnay beplant. De oogst wordt per perceel geplukt en gevinifieerd. Zodoende is er een breed geschakeerd aantal wijnen, hoewel alles uit Mailly komt. Jean-François Préau, sinds 1986 werkzaam bij en sinds 1996 directeur van Mailly Grand Cru, zegt 'Mailly is weliswaar één cru, één grand cru, maar wel als een diamant met vele facetten'. Zodoende is men in staat om een breed scala aan assemblages te maken. Ook dankzij de vele vins de réserve. Er zijn altijd 10 oogstjaren in cuves op voorraad. Daarnaast heeft men 86 oudere barriques waar de Pavilion Blanc van Chateau Margaux op heeft gelegen en 1 foudre voor de productie van de vin de liqueur de tirage. Zo weet men onder leiding van de talentvolle en ervaren (hij heeft gewerkt in Bordeaux, Bourgogne en Californië) chef de cave Hervé Dantan in totaal 9 verschillende cuvées, alle afkomstig uit Mailly, te produceren. De totale jaarproductie bedraagt 500.000 flessen.

De Brut Réserve maakt 70 procent van de productie uit. Hij is gecomponeerd uit 10 verschillende jaren en bestaat voor 75 procent uit pinot noir, aangevuld met chardonnay. Een deel van de wijnen heeft enige tijd op barriques gelegen. De wijn ligt 2,5 a 3,5 jaar op zijn bezinksel en krijgt bij het dégorgement een dosage van 10 gram per liter. Fris met wat citrusfruit en appel, vineus en evenwichtig. Nummer twee is de Extra Brut. Die produceert men hier al heel wat jaren en nu wordt het, zo lijkt het, een modechampagne die door bijna elke zichzelf respecterende producent op de markt wordt gebracht. In principe is het een brut nature, maar men biedt hem aan als Extra Brut, opdat hij indien nodig licht gedoseerd kan worden. Hij blijft minimaal 5 jaar sur lattes om de zuren af te laten bouwen. Die langere rijpingstijd is bespeurbaar in de aroma's: gedroogd fruit, gedroogde abrikoos, ook toast.

In de mond komt weer de appel terug en dat blijkt werkelijk bij de pinot noir van Mailly te horen. Hij is puur en verfijnd.

Ook de L'Intemporelle Millésimé is uitermate fijn en heeft bovendien goede lengte. De assemblage bestaat uit 60 procent pinot noir en 40 procent chardonnay en dat proef je. De dosage bedraagt slechts 8 gram per liter. Nu wordt de zeer geslaagde 2002 aangeboden. Een van de verrassendste champagnes van Mailly Grand Cru is de Blanc de Noirs - van 100 procent pinot noir. Heerlijk rijk en vol. Vlezig, vineus, en romig. Tegelijk veel structuur en veel lengte. Bijzonder en bijzonder mooi. Een gastronomische champagne, een champagne die een hele maaltijd aankan, een champagne die prachtig combineert met (koude dan wel lauwwarme) foie gras. Maar ook een pedagogische champagne, een wijn om Mailly te leren kennen. Dan is er de luxe Millésimé. De 1996 kwam op de markt als Cuvée La Terre, de 2000 als Cuvée Le Feu en de 2002 zal wel Cuvée L'Air heten. Maar dan? Een Cuvée L'Eau zal er toch niet inzitten?! Deze Cuvées bestaan uit 75 procent pinot noir en 25 procent chardonnay. De 1999 is aanzienlijk beter dan de 2000. Het is gewoon meer Mailly: krachtig, vineus en elegant met een mooie complexiteit.

Mailly Grand Cru produceert een heel goede Brut Rosé, die na de Brut Réserve de best verkopende van het assortiment is. Hij neemt 10 procent van de jaarlijkse flessenomzet voor zijn rekening. En er is een Demi-Sec en tenslotte de cuvée de prestige: Les Échansons Millésimé. De échanson was vroeger de sommelier van de koning - Le Grand Échanson was de verantwoordelijke voor de totale wijnkelder van de koning. Les Échansons Millésimé bestaat uit 75 procent pinot noir en 25 procent chardonnay en hij heeft 8 jaar op zijn bezinksel gelegen. De 1998 is een grand ambassadeur de Mailly met enerzijds groene appel en anderzijds toast, met frisheid en rijkdom, elegantie en kracht. Het is gewoon veel wijn.