Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Lilbert-Fils

betekenis & definitie

Een récoltant-manipulant van Madurodamformaat. Minder dan 4 hectaren exploiteert de familie. Dat areaal ligt voor een klein deel in Chouilly en voor de rest in Cramant, waar men ook is gevestigd. De wijngaard is hier natuurlijk beplant met alleen chardonnay. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt boven de veertig jaar.

Zowel met betrekking tot de verzorging van de wijnstokken als ten aanzien van de productie van de champagnes wordt door Bertrand en vader Georges Lilbert ambachtelijk, zeg artistiek, gewerkt. Lilbert-Fils staat in kleine kring bekend als de onbetwiste specialist van de pure en strakke blanc de blancs. De champagnes van Lilbert-Fils hebben een onovertroffen mineraliteit. Het zijn dus niet de gemakkelijkste champagnes, ook al omdat de dosages laag zijn. Maar daar staat tegenover dat ze op fles excellent rijpen. Wat ook wil helpen, is om champagnes van Lilbert-Fils vlak voor het serveren voorzichtig te karafferen - ze zijn namelijk soms een tikkeltje reductief.

De basischampagne is de Brut Grand Cru Blanc de Blancs.

Het is meestal een assemblage van twee jaren van wijnen uit Chouilly en Cramant. Een uitstekende aperitiefchampagne.

Een tree hoger vind je de Brut Grand Cru Blanc de Blancs Perle, een assemblage van drie recente millésimes van chardonnay uit Chouilly en Cramant. Ten derde is er een Brut Grand Cru Blanc de Blancs Cramant Vieilles Vignes Millésimé. Hier vertaalt de mineraliteit zich in een fijne ziltheid, waardoor het een perfecte begeleider is van bijvoorbeeld oesters.