Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Lenoble

betekenis & definitie

A.R. Lenoble is een naam die lang ver in het achterveld heeft geopereerd. En ook nu nog is het niet een merk dat tot de verbeelding spreekt. Niettemin produceert Lenoble vanuit deze bescheiden positie boeiende champagnes voor echte liefhebbers. Maar met 18 hectaren eigen wijngaard (voor een belangrijk deel in grand cru Chouilly) en pas actief vanaf 1992 is het dus relatief klein en voorlopig ook nog onbekend.

Oplettende champagne-watchers hebben Lenoble echter reeds opgemerkt. Broer en zus Antoine en Anne Malassagne, hebben het slapende familiebedrijf in Damery van hun vader - die in de eerste plaats arts was en slechts twee middagen per week wijnbouwer - in 1992 overgenomen. Ze zijn de achterkleinkinderen van de stichter, Armand-Raphaël (vandaar A.R.) Graser, een Alsacien die was gevlucht voor de Pruissische bezetting van 1870 tot en met 1918. Antoine en Anne Malassagne geven het merk nieuw elan. Ze voeren als motto een uitspraak van de Duitse filosoof Hegel: Rien de grand dans Ie monde ne se fait sans passion. En zo is het.

Lenoble heeft de status van négociant-manipulant. De jaarlijkste productie bedraagt circa 330.000 flessen. Anne en Antoine Malassagne willen met hun Lenoble graag worden vergeleken met Salon in Mesnil-sur-Oger of met Anselme Sélosse, 'de Mozart van Avize', zoals zij deze champagne- kunstenaar noemen. Van die laatste hebben ze in ieder geval iets overgenomen: sinds 2001 wordt zo'n 20 procent van de most van de eerste persingen op (niet nieuw) eiken gelegd voor de vergisting en voor een korte opvoeding. Na botteling liggen de non-millésimés 3 jaar op hun gistcellen en de millésimés 5 jaar. De remuage gebeurt met gyropalettes, simpelweg omdat ze geen remueurs hebben. De vins de réserve voor de non-millésimés liggen maximaal 3 jaar op Bourgondische fusten die afkomstig zijn van François Frères. Men is uiterst voorzichtig met de dosage.

Hegel en de passie staan bij Lenoble garant voor een opvallende - en steeds stijgende - kwaliteit tegen verrassend vriendelijke prijzen. Antoine Malassagne ziet zelf de Brut Intense en de Grand Cru Blanc de Blancs als de twee opvallendste bakens van het huis. De Brut Intense, de standaardcuvée, met 40 procent chardonnay en de rest fiftyfifty pinot noir en pinot meunier, is ook uitermate goed. Hij is relatief droog en chardonnay- getypeerd en daardoor bij uitstek een aperitiefchampagne.

De Grand Cru Blanc de Blancs is nog beter. Van chardonnay uit Chouilly, minimaal 4 jaar op zijn gist gelegen en met slechts 7 gram per liter gedoseerd. Zeer fijn. Er wordt ook een Brut Rosé Millésimé geproduceerd en eveneens een Grand Cru Blanc de Blancs Millésimé; beide van een constant hoog niveau. De Grand Cru Blanc de Blancs 1996 is intens, geconcentreerd, verfijnd en uitgebalanceerd. De Brut Rosé Millésimé is samengesteld uit 85 procent chardonnay grand cru en 15 procent pinot noir premier cru welke laatste is gevinifieerd als rode wijn. Deze rosé wordt alleen geproduceerd in jaren dat de pinot noir buitengewoon geslaagd is. Daarnaast is er een zeer levendige en zuivere Brut Nature - zonder dosage dus - en een opvallende Blanc de Noirs Premier Cru. De laatste is van 100 procent pinot noir uit Bisseuil. Ook presenteert Lenobele een prestigecuvée, de Gentilhomme Millésimé. Het is een 100 procent chardonnay uit de beste crus en dus geeft het etiket Grand Cru Blanc de Blancs aan. De 1996 bezit veel materie en de 1999 is elegant en geraffineerd. Tenslotte produceert A.R. Lenoble in een zeer beperkte oplage de Grand Cru Blanc de Blancs Les Aventures. Genoemd naar het een halve hectare grote perceel in Chouilly, aan de voet van de berg waarop chateau Saran staat. De kwaliteit van de druiven van dit perceel is buitengewoon dankzij de pure krijtbodem. Het is geen millésimé. De eerste versie van deze wijn, op de markt gebracht in 2005, bestaat uit een assemblage van de oogsten 1990,1995 en 1996. Het is een schitterende wijn; heel fijn en elegant. Fris en rijp tegelijk met tonen van citrus en appel naast biscuit en brioche.