Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Leclerc-Briant

betekenis & definitie

Een kleine producent die het opmerken waard is. Pascal Leclerc-Briant is de vijfde generatie sinds de familie in 1872 in Cumières voor zichzelf begon. Inmiddels zit men in Epernay, maar de wijngaarden liggen bij en rond Cumières. In totaal exploiteert men 30 hectaren in Cumières, Hautvillers, Dizy en Damery - alle in de Vallée de la Marne. Daarvan is 15 hectaren beplant met pinot noir, 6 met pinot meunier en 9 met chardonnay. In de wijngaarden in Cumières heeft men in de jaren negentig intensief geëxperimenteerd met biodynamie. Het heeft ertoe geleid dat Leclerc-Briant sinds 2000 steeds verder gaat met biodynamische wijnbouw.

Bijna vanzelfsprekend dat Leclerc-Briant het terroir in zijn champagnes wil laten spreken en vandaar dat van een aantal individuele percelen een champagne onder het label Collection les Authentiques wordt geproduceerd. Daaronder bijvoorbeeld de uitstekende Les Crayères Premier Cru. Les Crayères is de lieu-dit van een perceel van ruim 1 hectare op de licht glooiende helling ten westen van Cumières. De bodem is er kalkrijk, vandaar de naam. Het is een blanc de noirs van 90 procent pinot noir en 10 procent pinot meunier, die zacht en verrassend elegant is en bloemige aroma's bezit. Divine is de naam van de prestigechampagne van Leclerc-Briant. Samengesteld uit gelijke delen pinot noir en chardonnay van de prachtige, naar het zuiden gekeerde hellingen van Cumières en Hautvillers, rijpt hij 6 jaar alvorens te worden aangeboden.

In 2000 is de Cuvée du Solstice 1990 gepresenteerd als een eenmalige luxe champagne van 50 procent pinot noir en 50 procent chardonnay. in een gelimiteerde oplage voor een fikse prijs. De basischampagne, de Brut Cuvée de Réserve, biedt goede waar voor zijn geld. Hij wordt gedomineerd door pinot noir, maar pinot meunier en chardonnay spelen ook hun rol, waardoor hij redelijke vulling heeft, zacht en toch fris is.