Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Joseph Perrier

betekenis & definitie

Joseph Perrier en Pierre-Nicolas Perrier zijn neven. De laatste staat aan de basis van wat Perrier-Jouët is geworden. Joseph Perrier sticht in 1825 zijn eigen champagnehuis. Heel bewust in Châlons-en-Champagne: geografisch in het midden van de toenmalige Champagne viticole en toch slechts 25 kilometer ten oosten van Épernay.

Joseph Perrier is niet de enige die de zaken van hieruit doet. Jacquesson, nu in Dizy, heeft zich al eerder gevestigd in Châlons. Het is in die tijd een van de grootste producenten. De gebouwen van Jacquesson zijn nu van Laurent-Perrier, die er een groot deel van zijn voorraad heeft liggen. Daarnaast, aan de Avenue de Paris, zit al sinds de oprichting Joseph Perrier. De kelders zijn hier op straatniveau - je loopt zo de berg in. Nu is Joseph Perrier het enige champagnehuis in Châlons. En men blijft er heel beslist.

'Être le roi de la ville Châlons est mieux que d'être Ie prince d'Épernay.' In 1888 heeft Paul Pithois, wijnhandelaar in Châlons, Joseph Perrier gekocht. Zijn achterkleinzoon Jean-Claude Fourmon leidt het bedrijf al sinds 20 jaar. Sinds 2002 is hij, samen met zijn neef Alain Thiénot (van de Groep Thiénot), weer de belangrijkste aandeelhouder, maar tussen 1994 en 2002 heeft Laurent-Perrier een groot belang in Joseph Perrier. Met aandeelhouder Thiénot en PDG Jean- Claude Fourmon is er dus weer sprake van een familiebedrijf. Fourmon leidt Joseph Perrier met enthousiasme en dynamiek. En de laatste jaren is de kwaliteit van de champagnes langzaam maar zeker alleen maar beter geworden. Het wordt opgepikt door de markt: Joseph Perrier wordt weer steeds meer herkend als een betrouwbaar en goed merk en de verkopen trekken zodoende aan.

De wieg van de familie Pithois heeft altijd in Cumières gestaan. Daar heeft Fourmon ook een huis en daar heeft Joseph Perrier een belangrijk deel van zijn wijngaardpercelen. Van de 21 hectaren eigen akkers zijn er 9 in Cumières, Damery en Hautvillers - de overige 12 hectaren zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw in Verneuil gekocht en zijn beplant met pinot meunier. Het eigen wijngaardbezit is goed voor 25 procent van de productie, dus er moet veel fruit worden bijgekocht. Niettemin vormt het eigen wijngaardbezit wel de basis voor een huisstijl die wordt gekenmerkt door een zekere toegankelijkheid en rondeur. De jaaromzet bedraagt 800.000 flessen.

De Cuvée Royale Brut met zijn karakteristieke gele etiket is de basischampagne van Joseph Perrier - de naam refereert aan leveranties aan het Britse hof, aan Queen Victoria. Hij is samengesteld uit zo'n 25 tot 30 verschillende crus en bestaat uit 30 procent pinot noir uit Cumières en omgeving, 30 procent pinot meunier uit Verneuii en 40 procent chardonnay uit onder andere Bassuet. Bassuet ligt even ten noordoosten van Vitry-le-François en zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Châlons-en-Champagne. Voor 1927 was hier nog zo'n 2000 hectaren wijngaard, vervolgens zo goed als niets en nu weer 300 hectaren. De Cuvée Royale Brut is fris, levendig en floraal en vooral ook elegant. Hij eindigt mooi droog - de dosage is ongeveer 9 gram per liter. Uitstekend. Er is eveneens een Cuvée Royale Demi-Sec en een Cuvée Royale Brut Rosé. De Cuvée Royale Blanc de Blancs zonder oogstjaar is strak en mineralig, met florale aroma’s. De chardonnay voor deze champagne komt uit zo'n 15 tot 20 crus, waaronder Chouilly, Avize, Le Mesnil-sur-Oger, maar ook Cumières en het eerdergenoemde Bassuet. In Cumières heeft Joseph Perrier zelf 2 hectaren chardonnay. Chardonnay uit Cumières geeft wat meer kracht en ook vet aan een wijn. Er zit in deze Blanc de Blancs vins de réserve van twee voorgaande oogsten. De Cuvée Royale Brut Millésimé is samengesteld uit circa 15 premiers en grands crus. De samenstelling van het fruit verschilt per millésimé. In de 1998 zit 48 procent chardonnay, 48 procent pinot noir en 4 procent pinot meunier en in de 1999 is het 47 procent chardonnay, 35 procent pinot noir en 18 procent pinot meunier. De 1999 bleek onlangs aroma's te hebben van gedroogd fruit en zelfs wat truffel en smaakte krachtig en elegant met rijpheid, toast, geroosterde amandelen en ook appel. Het vlaggenschip onder de champagnes van Joseph Perrier is de Cuvée Joséphine - genoemd naar de dochter van de stichter.

Deze cuvée de prestige is voor het eerst op de markt gekomen met de oogst 1982. Het is altijd een millésimé. Nu is de 1998 op de markt. Het karakter van deze champagne staat enigszins haaks op dat van de andere van het huis.

Hij is samengesteld uit 4 rode (Cumières, Mailly, Verzy en Rilly-la-Montagne) en 4 witte crus (waaronder Chouilly en Le Mesnil-sur-Oger) en bestaat uit 51 procent pinot noir en 49 procent chardonnay. Het is een mannelijke champagne met rijke tonen in de neus - acaciabloesem, oranjebloesem en frisse aroma's als citrusfruit en appel in de mond.

Stevig en gestructureerd. Een gastronomische champagne. Een bijzonder mooie wijn op een bijzondere fles - een reproductie van een oude, beschilderde fles.