Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Jacquesson & Fils

betekenis & definitie

Dit niet zo grote, maar volledig op kwaliteit georiënteerde huis werd in 1798 gesticht door Claude Jacquesson en zijn zoon Memmie. Een paar jaar na de start hadden zij de zaken al zodanig goed voor elkaar en bezaten ze in Châlons-sur-Marne, wat nu Châlons-en-Champagne is, tien kilometer keldergalerijen die zo mooi waren, dat Napoleon de firma begiftigde met een speciale gouden medaille.

Memmie werd opgevolgd door zijn zoon Adolphe, wiens Engelse schoonzuster in 1841 trouwde met een zekere Joseph Krug. Deze Krug was sinds 1834 in dienst van Jacquesson, maar begon in 1843 voor zichzelf. Jacquesson bleef groeien en in 1867 werd een jaaromzet van een miljoen flessen gehaald. Toen echter Adolphe Jacquesson in 1875 overleed, was het allemaal over, want de erfgenamen toonden weinig interesse in het bedrijf.

Sinds 1974 is Jacquesson & Fils eigendom van de familie Chiquet. De broers Jean-Hervé en Laurent voeren de directie. Sindsdien is het huis gevestigd in Dizy, op een steenworp ten noorden van Épernay. De gebroeders Chiquet bezitten 31 hectaren in de grands crus Avize, Aÿ en Oiry en de premiers crus Dizy, Hautvillers en Mareuil-sur Aÿ. Daarmee voorziet het huis Jacquesson & Fils voor driekwart in de eigen behoefte.

Er wordt in de eigen wijngaarden op een traditionele, noem het biologische, manier gewerkt waarbij ook de rendementen rigoreus in toom worden gehouden. De productie bedraagt nu met circa 350.000 flessen per jaar minder dan de helft van wat ze meer dan een eeuw geleden was, maar de reputatie is groter dan ooit - althans onder champagne-amateurs - dankzij de verwerking van goed fruit, dankzij een serieuze vertaling van het potentieel van de verschillende terroirs en dankzij een zorgvuldige vinificatie waarbij grote eiken foeders van 20 tot 75 hectoliter een belangrijke rol vervullen. De jonge wijnen van Jacquesson hebben dus bewust en gecontroleerd een zeker contact met zuurstof.

De champagnes van Jacquesson & Fils zijn rijk, krachtig en vlezig en ze hebben door een langdurige kelderrijping voor het dégorgement mooie rondingen en grote complexiteit. Ze zijn door een geringe dosage werkelijk droog. Het gamma heeft, zoals reeds gemeld, onder kenners een grote naam. Bij de standaardchampagne van het huis refereert men aan het aantal cuvées dat is geproduceerd sinds 1898 (toen het huis zijn centenaire vierde). Zo is er de Brut Cuvée N° 730 gebaseerd op de prachtige oogst van 2002, aangevuld met vins de réserve. Chardonnay neemt 36 procent en pinot meunier 37 procent voor zijn rekening in deze prachtige, uitgebalanceerde champagne. Pinot noir de resterende 27 procent. Het is een pure cuvée en heeft slechts een dosage van 5 gram per liter. De Brut Cuvée N° 731 is op basis van de oogst 2003 aangevuld met een substantieel deel vins de réserve. Ook hier weer een prachtige, zeer verfijnde en complexe cuvée met verrukkelijk fruit en zeer matig gedoseerd. De Cuvée N° 732 op basis van de oogst 2004 (79 procent, de rest vins de réserve), de meest recente, is wellicht nog mooier geslaagd. De druiven voor deze wijn komen alleen uit grands en premiers crus uit de Grande Vallée de la Marne en de Côte des Blancs - dus geen druiven uit de Montagne de Reims. Ook hier weer een hoofdrol voor chardonnay (39 procent) en pinot meunier (36 procent) en dus een bijrol voor pinot noir (25 procent). De Cuvée N° 732 is gedegorgeerd in het eerste kwartaal van 2007 en heeft een dosage van slechts 3,5 gram per liter. De Grand Vin Signature Extra Brut millésimé (met 45 procent chardonnay, voornamelijk uit Avize en 55 procent pinot noir uit Aÿ en Sillery) en de Grand Vin Signature Extra Brut Rosé millésimé (die zijn kleur dankt aan Dizy rouge) zijn toppers voor een relatief redelijke prijs. Beide zijn dus extras bruts met dosages onder de 6 gram per liter! Verder presenteert Jacquesson & Fils, alleen in de allerbeste oogstjaren, een steeds uitbreidend assortiment zogenaamde cuvées de terroir. Ze spreken zelf van hun Bourgondische interpretatie van champagne. Al iets langer is er de Avize Grand Cru Millésimé (uit de percelen Champ Caïn, La Fosse en Némery, beplant tussen 1962 en 1983 en geëxploiteerd door Jacquesson zelf). Na de krachtpatser 1996 is er nu de eveneens geslaagde 1997. Straks komt er nog een 2000 op de markt en dan is het afgelopen met deze champagne. De gebroeders Chiquet hebben namelijk besloten dat ze vanaf de oogst 2002 met deze champagne verder gaan met slechts één perceel.

Champ Caïn, het perceel met de oudste chardonnaystokken, geplant dus in 1962, zal vanaf de oogst 2002 op het etiket prijken. Hoe dit perceel van 1,12 hectare aan de bizarre naam van Caïn komt is een raadsel, maar de champagne die Jacquesson & Fils van deze lieu-dit produceert, is grandioos - dat kan ik reeds verklappen. Produceerde men eerst 70.000 tot 80.000 flessen van de Avize Grand Cru Millésimé, van de Avize Champ Caïn 2002 zullen slechts zo'n 6500 flessen op de markt komen (en van de 2004 en 2005 elk circa 10.000). De Avize Champ Caïn 2002 is nog meer Avize dan de uitermate geslaagde 1995,1996 en 1997 al zijn. Er zijn nog twee van die specifieke terroir champagnes: de Aÿ Grand Cru Vauzelle Terme Millésimé en de Dizy Premier Cru Corne Bautray Millésimé. De eerste is een blanc de noirs van 100 procent pinot noir van een eigen kavel van slechts 30 are en de tweede is een blanc de blancs van een perceel van ongeveer 1 hectare dat in 1960 is beplant met chardon- nay - bijzonder in Dizy. Beide wijnen reflecteren op prachtige wijze hun terroir. Ook hier weer onder andere door een zeer lage dosage. Eerdaags komen er weer twee bij: de Dizy Premier Cru Le Clos Jacquesson, van twee ommuurde percelen bij de bedrijfspanden in Dizy, en de Dizy Premier Cru Les Terres Rouges. De laatste is een rosé die zijn kleur krijgt door een korte inweking van de druiven. Hij komt van een wijngaard van 6 hectaren, die half is beplant met pinot noir en half met pinot meunier. De 2002 is overigens van puur pinot meunier.

Jacquesson is met deze lijn duidelijk een pionier in de tendens naar mono-crus. Het vooretiket geeft over de bijzonderheden van de champagnes alleen de meest essentiële info, maar het achteretiket zegt meer - bijvoorbeeld of het een blanc de blancs, een blanc de noirs of iets dergelijks betreft.