Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Gosset

betekenis & definitie

'La plus ancienne Maison de vins de la Champagne'. Zo definieert Gosset zichzelf. En daar is niets fout aan. Het huis in Aÿ dateert van 1584. Toen produceerde men nog geen champagne, maar wel 'wijnen uit de Champagne'. Stille wijnen. Gosset is niet alleen het oudste wijnproducerende huis van de streek, maar behoort ook bij de meest vooraanstaande.

In navolging van plaatsgenoot Bollinger heeft Gosset de huisregels op papier gezet: het Charter of Excellence by Jean-Pierre Mareigner, chef de caves. Daarin staan vanzelfsprekendheden - de druiven worden met de hand geplukt - of bijna vanzelfsprekendheden - men beperkt zich tot pinot noir, pinot meunier en chardonnay - en belangrijke zaken.

Zo betrekt Gosset alleen druiven uit de beste crus, het gemiddelde op de échelle des crus is 95 procent, gebruikt Gosset alleen de eerste persingen, de zogenaamde cuvées, voorkomt men systematisch altijd de malolactische gisting (behalve bij de wijnen voor de Brut Excellence - die krijgen tegenwoordig wel een malo, waardoor hij wat vriendelijker, opener is geworden), liggen de mooiste wijnen van de oogst enige tijd, hooguit twee maanden op oude eiken vaten, wordt een deel van de vins de réserve bewaard op magnums - waardoor hun evolutie langzamer verloopt - en liggen de eenmaal gebottelde wijnen voor de prise de mousse aanzienlijk langer dan de wettelijke termijnen sur lies. Tot voor een aantal jaren ging de remuage nog geheel met de hand, maar nu zijn er alleen nog pupitres voor de afwijkende maten. Jean-Pierre Mareigner prefereert tegenwoordig een remuage met behulp van gyropalettes.

Gosset is groot in kwaliteit, maar zeker niet in kwantiteit. Hoewel met een productie van 1,2 miljoen flessen in 2007 behoort het huis ook weer niet bij de kleintjes. In 1994 waren het nog slechts 450.000 flessen. Toen exporteerde men 25 procent van de productie. Inmiddels is dat 70 procent. En in 2004 was er een voor Gosset revolutionaire aankoop van wijngaarden; tot dan bezat Gosset geen enkele eigen akker. Deze aanzienlijke groei in minder dan 15 jaar is het werk geweest van Béatrice Cointreau. In 1994 stond met Antoine Gosset de 14e generatie aan het roer. Onoplosbare erfenisproblemen dwongen de familie het huis te verkopen. De bevriende familie Cointreau, welke het nodige had verdiend met cognac (Frapin) en likeuren, nam het champagnehuis over. Tot het voorjaar van 2007 is het dus geleid door de charmante Béatrice Cointreau. Nu is haar oudere broer Jean-Pierre Cointreau, die jarenlang het cassishuis Védrenne in Nuits-Saint-Georges (ook onderdeel van de groep) leidde, directeur.

Béatrice Cointreau heeft in de 12 1/2 jaar dat zij het huis leidde, geassisteerd door chef de caves Jean-Pierre Mareigner (als sinds 1983), niet veel gesleuteld aan de huisstijl en de kwaliteitsstandaard is nog altijd even hoog als, misschien zelfs hoger dan, voorheen. Wel is Gosset in die periode geëvolueerd van een huis dat de nadruk op pinot noir legt naar een huis met meer chardonnay. Men heeft gelukkig de nodige nieuwe livreurs gevonden in de Côte des Blancs en in Trépail en Villers-Marmery. In totaal zijn er vertrouwde, bijna familiale contacten met livreurs au kilo in wel 60 champagnegemeenten. De druiven voor de champagnes van Gosset komen altijd uit deze zelfde, hoog geklasseerde gemeenten.

Gosset behoort, het is al gemeld, bij de vooraanstaande champagneproducenten. Sommigen in Champagne spreken in dit verband over de KGB. Dan wordt niet gedoeld op de vroegere Sovjet geheime dienst, maar op de champagnehuizen Krug, Gosset en Bollinger. Drie huizen die prachtige, authentieke champagnes produceren. De Brut Excellence, de basischampagne zonder oogstjaar, is misschien niet zo indrukwekkend, maar de rest van het assortiment is prachtig. Die rest - het zijn er slechts zes, maar zij zorgen wel voor ongeveer de helft van het verkochte volume - verschijnt op een stijlvolle replica van een 18-eeuwse fles. Vooral het gamma 'Antique' (de Brut Grande Réserve, de Brut Grand Millésime en de Brut Grand Rosé) is voor Gosset belangrijk.

De Brut Grande Réserve is verfijnd met een heerlijke, brede en complexe smaak. Hij is krachtig, rijk, rond en zeer lang met in de finale chardonnay-aroma's - terwijl de compositie net iets meer noirs bevat. Werkelijk zeer goed. De Brut Grand Millésimé wordt juist door chardonnay gedomineerd. De 1999, nu op de markt, heeft 56 procent chardonnay uit onder andere Avize, Mesnil, Chouilly, Cramant en Oger en de rest pinot noir uit onder andere Aÿ, Ambonnay, Bouzy en Verzenay. Zuiver, fris, vineus, uitgebalanceerd en lang. Een pracht van een champagne. Bij Gosset is men zeer trots op de twee rosés die men produceert. Ongeveer 20 procent van de totale productie van Gosset - en dat is uitzonderlijk ook nu de productie van rosé champagne bij andere huizen snel groeit - bestaat uit rosé. De eerste is de excellente, delicaat naar frambozen en aardbeien smakende Brut Grand Rosé. Heerlijk lichtvoetig, fris en verfijnd. Geen wonder, want het betreft een rosé met een dominantie van chardonnay. De tweede rosé is de schitterende Celebris Rosé Extra Brut Millésimé. Het betreft nu de oogst 2003 - de eerste oogst was de 1998. Nog nadrukkeiijker voert chardonnay in deze prestige rosé de boventoon. Twee derde van de assemblage bestaat uit deze variëteit. De dosage bedraagt 5 gram per liter. De eerste Celebris van Gosset die op de markt is gekomen, is de blanke Vintage Extra Brut. Het betrof de oogst 1995. Inmiddels wordt de 1999 aangeboden. Het is een prachtige cuvée de prestige. De assemblage bestaat uit 64 procent chardonnay en de rest pinot noir. Beide variëteiten uit alleen maar grands crus, waaronder Avize, Cramant, Aÿ en Verzenay. De dosage van deze grote champagne bedraagt slechts 3,5 gram per liter. Grote finesse, breed en subtiel met heerlijk zachte, rijpe tonen - ook van toast en mokka. In 2007 is dan een derde cuvée de prestige in de Celebris-lijn verschenen: De Blanc de Blancs Cuvée Extra Brut. Niet een millésime, maar een blend van vier uitstekende jaren, natuurlijk van 100 procent chardonnay, afkomstig uit 11 verschillende premiers en grands crus. Ook hier een zeer geringe dosage van slechts 3,5 gram op een liter. Geen klassieke blanc de blancs, maar een in de Gossetstijl. Dus vineuzer, steviger, met grandioze lengte. Niettemin is hij uitermate zacht, want hij heeft lang op zijn Hes gelegen. Kortom, Gosset produceert een aantal magnifieke champagnes. Champagnes die vooral ook veel gastronomische kwaliteiten bezitten. Ze zijn vineus, complex, verfijnd en evenwichtig.