Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

E. Barnaut

betekenis & definitie

Edmond Barnaut creëerde in 1874 zijn eigen merk. Nu wordt het bedrijf deskundig geleid door kleinzoon Philippe Secondé - de dochter van Edmond trouwde met een Secondé. Men presenteert zich als een maison de champagne, maar in feite gaat het om een dynamische, tamelijk grote en zeker goede récoltant-manipulant.

Het bedrijf is gevestigd in Bouzy, waar men in het hart van het dorp ook een aardige winkel heeft - van januari tot en met april op maandag gesloten, verder alle dagen open. Via deze winkel wordt twintig procent van de jaarlijkse productie van 100.000 flessen verkocht aan passanten, wijntoeristen. Het familiebedrijf bezit 14,5 hectaren en daarvan is 12,5 hectare te vinden in Bouzy. De andere twee hectaren zijn in de Vallée de la Marne en daar gaat het naast pinot noir, om pinot meunier. In Bouzy is het vooral pinot noir, maar men heeft er ook drie hectaren chardonnay. Philippe Secondé is oenoloog, heeft in Beaune en Dijon gestudeerd, en werkt consciëntieus. Hij plukt altijd als een van de laatsten en selecteert daarbij streng. Hij gebruikt alleen de cuvée en verkoopt de tweede persing, de taille, aan een distillerie. De eerste gisting van alle wijnen is op roestvrijstaal - Secondé zoekt de puurheid van het fruit. Alle wijnen krijgen een malo, een omzetting van appelzuur in melkzuur. Men laat de wijnen minimaal vijf jaar in de kelders liggen. In de assemblages voor de non-millésimés zit een derde vins de réserve van drie, vier, zes en acht jaar oud. Daardoor bereikt men een grote constantheid.

E. Barnaut produceert zes verschillende champagnes, die stuk voor stuk door pinot noir worden gedomineerd. De BSA, Grande Réserve Brut, is honderd procent van druiven uit Bouzy (twee derde pinot noir, een derde chardonnay), dus een Grand Cru. De dosage is met zes gram per liter opvallend laag. Het is een redelijk volle en krachtige champagne met net dat deel chardonnay dat hem frisheid geeft. Ook is er een Sélection Extra Brut, een champagne met negentig procent pinot noir op basis van de meest soepele wijnen. Daardoor kan iedere dosage achterwege blijven. Naast een Brut Rosé Authentique en een Millésimé is er eveneens, ik zou bijna zeggen natuurlijk, een Blanc de Noirs - een blanke champagne van alleen pinot noir. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het familiebedrijf heeft Philippe Secondé in 1999 een Cuvée Edmond uitgebracht. Noem het de prestigechampagne van dit sympathieke bedrijf.