Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Duval-Leroy

betekenis & definitie

Duval-Leroy is een huis dat 15 jaar geleden nog geen enkele rol van betekenis speelde en dat in geen enkel boek een plaats had. Dat is nu anders. Ook ik kan en wil er niet omheen. Het is een serieus maison de champagne, omvangrijk en constant goed presterend.

Duval-Leroy wordt geleid door Carol Duval-Leroy. Zij was getrouwd met Jean-Charles Duval-Leroy en nu al weer sinds 1991 weduwe. Hij overleed toen hij 39 was, Carol Duval-Leroy is nu begin vijftig. Het is deze vrouw - jarenlang geassisteerd door de uiterst bekwame Hervé Jestin als chef de cave en nu met Sandrine Logette in die rol aan haar zijde - die het familiebedrijf tot in de frontlinie heeft gebracht. De champagnes van Duval-Leroy worden nog steeds beter. En dat bij een aanzienlijke productie van circa 5,2 miljoen flessen per jaar. Zestig procent daarvan gaat naar het buitenland.

Duval-Leroy is gevestigd in Vertus, hetgeen zeker heeft meegespeeld in de bescheiden rol die deze producent lange tijd heeft gespeeld. Want het huis bestaat al sinds 1859. Het is altijd een familiebedrijf geweest - van vader op zoon - en nu dus geleid door een vrouw. Het onafhankelijke champagnehuis bezit 170 hectaren eigen wijngaarden, hetgeen aanzienlijk is. Men produceert een zeer breed gamma champagnes.

De standaard Brut wordt gedomineerd door chardonnay en is een prima aperitiefchampagne. Ettelijke andere cuvées worden dus gevoerd, waaronder een verrukkelijke Fleur de Champagne Rosé de Saignée. Deze wordt gewonnen uit puur pinot noir van Vertus en krijgt zijn kleur door een tamelijk kort contact van de most met de schillen en het vruchtvlees. Bleek van kleur met heerlijk fruit, veel elegantie en het nodige karakter. Opvallender nog in het assortiment is de Authentis Brut millésimé, in verschillende gedaanten, en de Femme de Champagne Brut millésimé. De Brut Authentis is er als monocépage en als monocru. Bijvoorbeeld de Duval-Leroy Authentis Petit Meslier 1988 een millésimé gewonnen uit een enkele, in de streek bijna verdwenen variëteit. Dus alleen al daarom bijzonder, maar bovendien een zeer interessante, elegante en tegelijk gestructureerde champagne met een mooie mineraliteit. Ook is er de Authentis Cumières Brut Millésimé en de Authentis Trépail Brut Millésimé. De eerste een blanc de noirs, de tweede een blanc de blancs. Beide meer dan geslaagd. De champagne in het gehele gamma waarmee toch de meeste eer wordt ingelegd, is de Femme de Champagne Brut met oogstjaar. De 1995 is prachtig en de 1996 misschien nog wel mooier. De laatste is elegant, geraffineerd, verleidelijk en lang in afdronk. Hij is alleen op magnum verkrijgbaar. Men is met deze levendige en verfijnde cuvée de prestige gestart met de oogst van 1990. Duval-Leroy is overigens ook de leverancier van de huischampagne van de grote Britse keten Sainsbury.