Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

De Venoge

betekenis & definitie

De Venoge is het enige champagnehuis dat door een Zwitser is gesticht. In 1837. Het heeft de gehele 20e eeuw behoord tot het Syndicat des Grandes Marques, maar per saldo heeft De Venoge al heel lang geen AAA-status. Het huis is de afgelopen decennia ook enigszins een speelbal van grotere machten in Champagne geweest.

Zo werd het nog in 1998 gekocht door buurman Moët & Chandon op de Avenue de Champagne, maar met geen andere bedoeling dan om weer snel doorverkocht te worden. Maar wel zonder de bedrijfsgebouwen en vooral zonder de kelders. Bij die gelegenheid is de koper de Groep Paillard-Baijot geweest, die De Venoge als de wiedeweerga heeft ondergebracht bij BBC, Boizel Chanoine Champagne. Tot die groep behoort het ook nu nog. En nu eindelijk, zo lijkt het, is er rust in de tent en kan er weer beleid worden gemaakt. Het huis heeft geen eigen wijngaarden, maar betrekt het fruit van meer dan 150 livreurs au kilo. Pinot noir komt uit onder andere Verzenay, Ambonnay, Rilly-la-Montagne, Avenay-Val d'Or, Pierry, Les Riceys en Vitry-le-Croisé, chardonnay uit onder andere Chouilly, Cramant, Avize, Oger, Vertus en Sézanne en pinot meunier uit onder andere Chatillon-sur-Marne, Cumières en Cerseuil.

De Venoge produceert ongeveer 850.000 flessen per jaar. Daarvan bestaat 70 procent uit de basischampagne, de Cordon Bleu Brut Select. De assemblage van deze champagne bestaat voor 50 procent uit pinot noir en 25 procent pinot meunier. De rest is chardonnay. Er zit zo'n 16 procent vins de réserve in. Een klassieke Brut, genereus, soepel en toegankelijk. Een aperitiefchampagne zoals velen hem wensen. Naast deze BSA produceert De Venoge nog acht andere champagnes die, natuurlijk op de Cordon Bleu Blanc de Blancs Millésimé na, alle worden gedomineerd door pinot noir. De Cordon Bleu Millésimé is gecomponeerd uit 70 procent pinot noir, 15 procent pinot meunier en 15 procent chardonnay. Hij ligt zo'n jaar of vijf op zijn lies alvorens te worden gedegorgeerd. De 1998 is verrassend goed. Hij paart een satijnzachte smaak aan een vibrerende structuur en heeft aroma's van gedroogd fruit, toast, mokka en dergelijke. De afdronk heeft goede lengte en de balans is comme il faut. Er wordt ook een Blanc de Noirs Brut geproduceerd met 80 procent pinot noir en 20 procent pinot meunier. De cuvée de prestige, Louis XV, gepresenteerd op een soort karaf, bestaat uit 50 procent pinot noir uit Aÿ en 50 procent chardonnay uit Oger. Hij mist absoluut raffinement en complexiteit gegeven de hoge prijs. De 1995, pas nog geproefd, is al opvallend ver geëvolueerd.