Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Champagnecampsuleverzamelaars

betekenis & definitie

Er zijn veel verschillende fielen in de wereld. Maar de plaquomusofiel is een redelijk nieuw fenomeen. Plaquomusofielen verzamelen champagnecapsules. Er zijn steeds meer van dergelijke capsules en er zijn ook steeds meer champagnecapsuleverzamelaars.

In Nederland gaat het voorlopig om nog maar een duizendtal. In België zijn het er al meer. Frankrijk telt de meeste. In het land van de champagne zijn het er naar schatting 50.000.

In Frankrijk bestaat ook een catalogus met daarin alle bestaande capsules en hun huidige marktwaarde. Ene Claude Lambert geeft iedere twee jaar in een oplage van 18.000 exemplaren de betreffende catalogus uit. 'Répertoire des Plaques de Muselets du Champagne' heet het boekwerk officieel. In 2008 verscheen de negende editie, 400 pagina's dik. M. Lambert zelf bepaalt van elke capsule de marktwaarde. Zo kan er geruild en gekocht worden. De meeste capsules zijn één, twee of drie euro waard, maar sommige zijn blijkbaar zo zeldzaam dat een echte plaquomusofiel bereid is er € 50 of € 100 voor te betalen. Misschien wel meer dan de winkelprijs van de champagne die eronder heeft gezeten. De meest kostbare champagnecapsules in ‘de Lambert 2008' zijn de Pol Roger 1923 en de Pol Roger 1934. De eerste is op het ogenblik € 2800 waard en de tweede € 1200. Pol Roger was de eerste die een gepersonaliseerde capsule had met de eigen naam erop. Ieder jaar in een andere kleur.