Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Cattier

betekenis & definitie

De Cattiers zijn wijnbouwers sinds 1763. Hun eerste champagne produceerden ze in 1911, maar vervolgens duurde het nog ongeveer 75 jaar alvorens ze de status van négociant verkregen. Het gewichtigste jaar in de geschiedenis van Cattier was echter 1951. Toen kocht men het Clos du Moulin, zonder welk Cattier waarschijnlijk een onbekend champagnehuis zou zijn. Jean Cattier deed er in meer opzichten een goede koop mee.

Slechts een halve hectare was in 1951 beplant met wijnstokken. De andere 1,7 hectare bestond uit bomkraters en was dus niet duur. Binnen een jaar had Cattier de gehele 2,2 hectare beplant. Ondertussen waren er in Champagne niet veel officieel erkende clos, ommuurde wijngaarden uit één stuk en met een historie. Daar legt men nu eer mee in. Zeker als het een goed gelegen akker is, waar men de wijnstokken goed verzorgt, de druiven zorgvuldig vinifieert, het champagneprocedé met deskundigheid uitvoert en de mono-cru slim uitbaat. Dat doet Cattier.

Het Clos du Moulin wordt gewaardeerd met 94 procent op de échelle des crus en is daarmee een premier cru. De aanplant bestaat voor 50 procent uit pinot noir en voor de andere helft uit chardonnay. In principe levert het Clos du Moulin een nogal stevige wijn, maar doordat men de druiven van de akker zachter perst - men haalt in plaats van tien slechts acht pièces uit een mare, dat wil zeggen acht vaten van elk 225 liter uit 4000 kilo druiven - bezit de wijn fijne, levendige zuren en tegelijk voldoende ronding om elegant en verfijnd te zijn. De mousse is romig, de wijn bezit goed fruit. Hij kan zich op fles mooi ontwikkelen, dankzij een rijping sur lie, sur lattes en sur pointes van in totaal wel 10 jaar. Het is nooit een millésimé, het gaat altijd om een assemblage van drie oogsten.

Het Clos ligt in de gemeente Ludes. Cattier is gevestigd in de naastliggende gemeente Chigny-les-Roses, in het hart van de Montagne de Reims. Het huis wordt geleid door de broers Jean-Jacques (verantwoordelijk voor handel en wijnbereiding) en Jean-Louis (belast met de zorg voor de wijngaarden). Jean-Jacques' zoon, Alexandre, is eveneens actief in het bedrijf. Cattier bezit 18 hectare, vooral in de Montagne de Reims. Daarnaast koopt men druiven in tal van crus. De jaarproductie is om en nabij de miljoen flessen. Naast de hier expliciet genoemde Clos du Moulin voert men nog tal van andere cuvées. In 2007 is de nieuwste gelanceerd, onder een nieuwe merknaam:

Armand de Brignac. Het is een assemblage van gelijke delen pinot noir, pinot meunier en chardonnay uit zorgvuldig geselecteerde crus. Hij valt vooral op door de uitmonstering, een zware, geheel goudkleurige fles. Erg kitscherig. Maar waarschijnlijk daardoor is hij in de Verenigde Staten door allerlei sterren meteen omhelsd - ze zochten een vervanger van de door rappers en andere sterren verguisde Roederer Cristal. De Ace of Spades, zoals hij in de VS wordt genoemd - de schoppenaas - is nu het speeltje van veelgebruikers als hip-hoppers Jay-Z en Puff Daddy, filmster Tom Cruise, voetballer David Beckham en anderen. Eerlijk gezegd is het veel lawaai met weinig inhoud. Cattier onwaardig. Maar ja, er zal veel op worden verdiend...