Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Canard-Duchêne

betekenis & definitie

Victor Canard is van oorsprong vatenmaker. Hij trouwt in de jaren zestig van de 19e eeuw met Léonie Duchêne, dochter van een wijnbouwer. Zij stichten in 1868 het huis Canard-Duchêne. Het is gevestigd in Ludes, aan de noordzijde van de Montagne de Reims.

Het echtpaar heeft gewoond in een charmant, negentiende-eeuws kasteeltje, omgeven door een bomenrijk parkje en verder een zee van wijngaarden. Onder het kasteeltje hadden ze zes kilometer aan kelders in het krijt laten uithouwen. In de Eerste Wereldoorlog is het kasteeltje vernield. Daarna is het herbouwd en het kleine, maar prachtige parkje is er nog altijd. Maar het valt in het niet bij de lelijke, grote en hoge, betonnen bedrijfsgebouwen. Die trekken van verre de aandacht en zijn een storend element in het hier zo mooie landschap.

In oktober 2003 is Canard-Duchêne gekocht van LVMH door de Groep Thiénot. Het is in bezit van LVMH gekomen, omdat het eerder was gekocht door Veuve Clicquot-Ponsardin. In het grote conglomeraat van LVMH kwijnde Canard-Duchêne langzaam weg, omdat er binnen de groep voor dit huis nooit een duidelijke strategie is ontwikkeld. De Groep Thiénot - die verder bestaat uit de champagnemerken Malard, Gobillard, Joseph Perrier, Marie Stuart en Thiénot, die een meerderheidsbelang heeft in het handelshuis CVBG Dourthe-Kressmann in Bordeaux en die daar ook nog vier chateaux bezit evenals een domein in de Languedoc - ziet wel kansen. Sinds de overgang van LVMH naar de Groep Thiénot is de omzet gegroeid van 2,5 naar bijna 3,5 miljoen flessen. Veel moet worden geherstructureerd, maar de range blijft intact. De champagnes worden licht gedomineerd door pinot noir - voor een belangrijk deel afkomstig uit de Aube. Niettemin is er sinds 2007 ook (weer) een blanc de blancs, fris, speels met aroma's van peer en lychee. De dosage bedraagt 8 gram per liter. En ook de tamelijk vineuze Grande Cuvée Rosé bestaat niet overwegend uit pinot noir - met 45 procent elk houden pinot noir en char- donnay elkaar in evenwicht, de rest is ingevuld met pinot meunier.