Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Brut Nature (2)

betekenis & definitie

Brut Nature (ook wel aangeduid als non dosé) en Extra Brut kunnen bijna bruut smaken. Ze zijn werkelijk zeer droog. Je moet een geoefend champagneconsument zijn om hiervan te kunnen genieten.

Oorspronkelijk brachten slechts enkele producenten deze typen. Lang was Laurent-Perrier met zijn LP Ultra Brut een van de weinige en zeker de bekendste. Sinds kort zien we dat meer en meer producenten op de markt komen met een Brut Nature of Extra Brut - soms Brut Intégral, Brut Extrem, Brut Absolu, Brut Ultime, Brut Zéro of Brut Sauvage genoemd. Enkele voorbeelden van nieuwe, zeer droge champagnes zijn Ayala Zero Dosage (dus een Brut Nature), Ayala Brut Nature Rosé en La Perle d'Ayala Brut Nature, Mailly Grand Cru Extra Brut (in feite een Brut Nature), Duval-Leroy Extra Brut en Pol Roger Pure (een Brut Nature). Gosset heeft nog niet zo lang geleden de prestigieuze Celebris Blanc de Blancs Extra Brut en de Celebris Rosé Extra Brut gelanceerd. Opvallend aan de Celebris Blanc de Blancs Extra Brut is dat, ondanks dat het ook nog eens een pure chardonnay is, het hier gaat om een zachte, want heerlijk rijpe, breed en subtiel smakende wijn. Het resultaat van een jarenlange rijping. Billecart-Salmon produceert de zeer exclusieve Le Clos Saint-Hilaire, die eveneens een Brut Nature is, hoewel er op het etiket niets over wordt vermeld.

Is het een voorbode van een nieuwe mode? Opvallend is dat Moët & Chandon, de allergrootste, zeker niet meegaat in deze mode. Nuchter wordt hier vastgesteld: 'Het is iets marginaals, een intellectuele niche. Het zet qua verkoop geen zoden aan de dijk. Bovendien kan een brut nature in combinatie met een jonge blanc de blancs zich presenteren als vitriool.’ Andere huizen binnen de groep LVMH volgen dezelfde lijn als Moët. Ook Veuve Clicquot komt in ieder geval niet met een Brut Nature of Extra Brut. De nu nog aanwezige chef des caves, Jacques Peters, neemt er nadrukkelijk afstand van: ‘Ce n'est pas mon style et ce n'est pas bon.' Zijn directeur, Cécile Bonnefond, nuanceert zijn standpunt, maar wil er per saldo ook niet aan.

De smaaktypen Extra Sec/Extra Dry, Sec/Dry en Doux zien we, althans op de West-Europese markten, hoogst zelden. Niettemin heeft Taittinger aan het begin van de 21e eeuw de werkelijk zeer geslaagde Taittinger Nocturne Sec uitgebracht. Een mild droge champagne met een heerlijke fijne mousse. Voor zo'n champagne is absoluut een markt! Veuve Clicquot Ponsardin heeft in 1995 de zeer serieuze en prachtige Rich Reserve met oogstjaar gelanceerd. Het was toen de 1988. Inmiddels zijn er ettelijke millésimées gevolgd, de een nog mooier dan de ander. De dosage van deze wijn varieert rondom de 30 gram per liter - per saldo gaat het hier dus ook om een Sec. Het is een excellente wijn om bijvoorbeeld foie gras te begeleiden.