Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Bruno Paillard

betekenis & definitie

Champagne Bruno Paillard is een relatief jong merk. Het bestaat amper 30 jaar. Niettemin heeft het merk reeds een zeer goede en betrouwbare naam. De eerste champagnes voorzien van het etiket Bruno Paillard zijn sur lattes gekocht, maar sinds 1981 maakt Bruno Paillard (geboren in 1953 uit een familie van vignerons in Verzenay en Bouzy) zijn eigen assemblages.

De jong ogende, lange en slanke, goed geklede Bruno Paillard heeft in korte tijd een zaak opgebouwd die onder kenners faam geniet. Hij slaagde daarin door met groot doorzettingsvermogen, compromisloos en gepassioneerd te kiezen voor kwaliteit. Tot een paar jaar geleden had Bruno Paillard geen eigen wijngaarden, maar in 2004 werd Maison René Jardin overgenomen, inclusief 24 hectaren, waarvan 11 in grands crus. Niettemin moet Bruno Paillard ook nu nog veel druiven kopen en dat gebeurt met zorg. Men verwerkt alleen de eerste persing (de tweede wordt verkocht), laat de jonge wijnen geheel uitgisten - inclusief de melkzuurgisting - en bottelt laat. Bij de assemblage verwerkt hij die wijnen die zijn champagne finesse, complexiteit en bovenal elegantie geven. 'Goede champagne moet in de eerste plaats elegant zijn’, zegt Paillard. Zijn champagnes zijn streng en strak, maar tegelijk gracieus en altijd uitermate levendig. Dat laatste ook omdat Paillard slechts geringe dosages toevoegt.

Paillard produceert slechts vijf verschillende champagnes. In de eerste plaats is er de Brut Première Cuvée, samengesteld uit 20 tot 25 procent pinot meunier, 30 tot 35 procent chardonnay en 45 procent pinot noir, waarvan een deel vins de réserve. Het is het visitekaartje van het huis en goed voor 60 procent van de verkopen. Zeer consistent in stijl, zeer elegant en nog elk jaar weer beter. Dan is er de Rosé Première Cuvée, ook van druiven van alleen eerste persing - vandaar 'Première Cuvée’. De compositie bestaat uit 85 procent pinot noir en de rest chardonnay. De Blanc de Blancs Réserve Privée is een assemblage van 85 procent chardonnay uit de Côte des Blancs (Cuis, Cramant en Vertus) en 15 procent chardonnay uit de Côte de Sézanne. Krachtig en zuiver. In goede jaren is er de Brut Assemblage Millésimé met 60 procent pinot noir en 40 procent chardonnay, beide uit louter premier- en grandcru-gemeenten. Deze Brut Assemblage Millésimé bij Champagne Bruno Paillard toont - als bij Mouton Rothschild - met elke uitgebrachte versie wisselende kunst op het etiket. Tenslotte produceert Bruno Paillard tegenwoordig de Cuvée N.P.U. De afkorting staat voor Nee Plus Ultra. Het is de luxe cuvée van het huis, samengesteld uit fiftyfifty chardonnay en pinot noir uit 7 grands crus, waarvan de wijnen de eerste gisting op kleine eiken vaten ondergaan.

Het dégorgement vindt steeds in kleine kavels plaats, opdat de champagnes optimale frisheid bezitten als ze op de markt komen. Het betekent ook dat het etiket steeds in een klein detail moet worden gewijzigd, want Bruno Paillard geeft op het etiket de maand en het jaar van dégorgement aan. Het huis is daarin tot nu toe jammer genoeg een van de weinige. Het devies van Paillard is: 'Je signe les champagnes rares'.

De jaarproductie is om en nabij de 500.000 flessen, waarvan 80 procent wordt geëxporteerd. Champagne Bruno Paillard staat buiten BCC (Boizel Chanoine Champagne), de andere onderneming waarvan Bruno Paillard de PDG is.