Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Boizel

betekenis & definitie

Boizel, opgericht in 1834, is gevestigd aan de Avenue de Champagne in Épernay. Hoewel het motto van dit huis 'Une Familie, Une Maison, Une Tradition' luidt, is het in 1994 gekocht door de holding van Bruno Paillard en Philippe Baijot, die al eerder Chanoine Frères had overgenomen.

Terwijl beide huizen onafhankelijk champagne zijn blijven produceren, zijn ze financieel in elkaar geschoven. Sinds 1996 is de naam Boizel Chanoine Champagne en in de afgelopen tien jaar zijn onder deze vlag tal van huizen verzameld. Naast Boizel en Chanoine behoren daar nu toe Philipponnat, De Venoge, A et F Bonnet, Abel Lepitre en sinds 2006 ook Burtin, Besserat de Bellefon en Lanson.

Madame Evelyne Roques-Boizel heeft, samen met haar man Christophe Roques, echter nog altijd de dagelijkse leiding over Boizel. Oorspronkelijk waren beiden wetenschappers. Zij kunsthistorica en hij wiskundig ingenieur, maar beiden hebben die carrière vaarwel gezegd. De moeder van madame Evelyne Roques-Boizel, die het bedrijf bijna 25 jaar heeft geleid, was de in Amsterdam geboren Erica Boizel-Hütte - ze had René Boizel voor de Tweede Wereldoorlog leren kennen toen hij als skiffeur voor Frankrijk deelnam aan de Holland Beker- roeiwedstrijden op de Bosbaan.

Boizel heeft geen eigen wijngaarden en men is dus voor de productie geheel afhankelijk van het kopen van druiven. Dat doet men in ongeveer vijftig verschillende crus. Men beschikt daarvoor over twee perscentra. Eén in Le Mesnil-sur-Oger in de Côte des Blancs, de andere in Passy-Grigny in de Vallée de la Marne, net ten westen van Chatillon-sur-Marne. De moest arriveert in Épernay, aan de Avenue de Champagne, voor een temperatuur gereguleerde vinificatie in een batterij roestvrij stalen tanks. Voor de prise de mousse rusten de flessen in de diepe kelders in het hart van de Mont Bernon. De range van Boizel bestaat uit een Brut Réserve, Brut Rosé, Brut Blanc de Blancs, Brut Millésimé en een cuvée spéciale, de Joyau de France. De laatste in wit en roze. De Brut Réserve, geassembleerd uit 55 procent pinot noir, 30 procent chardonnay en 15 procent pinot meunier, heeft een goede kwaliteit, is rijk en stijlvol met tegelijk elegant fruit, heeft een lange afdronk en redelijke complexiteit. Sinds 1920 produceert Boizel reeds een Brut Blanc de Blancs. Op dat moment was het produceren van een champagne van alleen chardonnay nog zeer exclusief en vernieuwend. De prestigieuze Joyau de France van alleen pinot noir (65 procent) en chardonnay uit de grands crus ziet men zelden, maar is verrassend goed. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer drie miljoen flessen. Minder dan de helft daarvan gaat naar het buitenland.