Gepubliceerd op 30-12-2016

Wetenschappelijk onderwijs

betekenis & definitie

Onderwijs verzorgd door universiteiten en aanverwante instellingen (KIM, KMA, particuliere instellingen die masteropleidingen verzorgen) dat beoogt studenten toe te leiden naar een bachelor-, master(of in het verleden doctoraal) of doctordiploma en universitair tweedefase beroepsonderwijs. Toelichting Na de invoering van de tweefasenstructuur in het wetenschappelijk onderwijs (1982) is het wetenschappelijk onderwijs in de eerste fase (het geheel van propedeuse en doctoraal) vanwege de kortere duur van de studie voor het doctoraalexamen (in vergelijking met het doctoraal examen oude stijl) aanvankelijk (editie 1989 van de Standaard Onderwijsindeling 1978) ingedeeld in niveau 5, waar ook het hoger beroepsonderwijs is ingedeeld.

De tweede fase kreeg niveau 6. In de editie 1993 is dit teruggedraaid. De propedeuse en het vroegere kandidaats van het wetenschappelijk onderwijs kwamen op niveau 5 (het hbo-niveau), het doctoraal (oude en nieuwe stijl) op 6 en alle tweedefase opleidingen (w.o. onderwijs aan promovendi en daarmee vergelijkbare oudere opleidingen) op een nieuw niveau 7. In het studiejaar 2002/’03 is het bachelormastersysteem ingevoerd in het hoger onderwijs. Alle nieuwe bachelor-opleidingen komen in de editie 2002/'03 van de SOI 1998 op niveau 5 en de nieuwe masteropleidingen op niveau 6. Dit geldt voor zowel de hboals de wo-opleidingen.

In het nieuwe systeem worden de eerstegraads universitaire lerarenopleidingen gegeven als 2-jarige masteropleiding na een wo-bacheloropleiding. Bij de tweefasenstructuur was het een 1-jarige tweedefase beroepsopleiding die (ondanks de relatief korte duur) ingedeeld was op niveau 7. Dit was één niveau hoger dan de eerstegraads lerarenopleidingen die aan het hbo worden gegeven. In de editie 2002/’03 van de SOI 1998 zijn nu alle oude en nieuwe eerstegraads lerarenopleidingen op niveau 6 (terug)geplaatst om meer uniformiteit in de classificatie te bewerkstelligen. Nog niet duidelijk is welke positie de masteropleidingen verzorgd door hboinstellingen krijgen. Masteropleidingen verzorgd door particuliere instellingen, de wetenschappelijke opleidingen tot officier aan het KIM en de KMA, onderwijs aan promovendi en de opleidingen tot medisch specialist en andere tweedefase beroepsopleidingen worden in de onderwijsstatistieken niet waargenomen, wel echter in statistische uitkomsten die betrekking hebben op de genoten opleidingen van de bevolking.