Britt Van Der Donk

Digital Trainee YSE

Gepubliceerd op 02-11-2015

2015-11-02

Entertainment-Education

betekenis & definitie

Entertainment-Education (EE) is een combinatie van voorlichting en amusement. Er wordt een pro-sociale boodschap verpakt in een verhaallijn met als doel de ontvanger te beïnvloeden.

Het begrip Entertainment-Education is in de jaren '70 ter wereld gebracht door Miguel Sabido, een Mexicaanse schrijver, theaterproducent en televisiemaker die middels zijn werk sociale verandering tot stand wilde brengen. Zijn doel was om kijkers te vermaken met zijn verhalen, en ze tegelijkertijd informatie meegeven over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

Dit is precies wat Entertainment-Education beoogt te bereiken. De boodschap wordt verbloemd door een aantrekkelijk medium zoals in soaps, films, radio- en televisieprogramma's. Volgens het Extended Elaboration Likelihood Model gaat men op in het verhaal, waardoor er weinig weerstand tegen het onderwerp gevormd wordt. De ontvanger krijgt hierdoor onbewust kennis over een onderwerp, sympathie voor dat onderwerp en wellicht een attitudeverandering ten opzichte van het onderwerp van het beoogde begrip.

Het begrip 'observational learning' heeft ook veel met EE te maken. Albert Bandura stelt in deze theorie namelijk dat men niet enkel leert door directe persoonlijke ervaringen. Ook door het zien wat anderen doen, leer je wat de gevolgen van dat gedrag inhouden, en krijg je zelf wellicht vertrouwen in jouw eigen vermogen om dat gedrag uit te voeren.