vals spelen betekenis & definitie

Met opzet en op een heimelijke wijze de spelregels overtreden. Voorbeelden van ‘vals spel’ zijn het geven van tekens aan de partner tijdens het bieden of spelen, het steken van spellen, het opzettelijk gluren in de kaarten van een tegenstander en het hebben van geheime afspraken met de partner omtrent de betekenis van bepaalde biedingen en signalen.

Hoewel vals spel altijd moeilijk te bewijzen valt, lijkt deze praktijk in het wedstrijdbridge weinig voor te komen. Middelmatige spelers die regelmatig onverklaarbaar goede biedingen doen of vaak tegen de kansberekening in een winnende speelwijze vinden, vallen doorgaans snel door de mand. De straf voor vals spel in wedstrijdbridge is schorsing of royement.

Bij internationale wedstrijden, waar onbekende tegenstanders altijd met enige achterdocht benaderd worden, zijn in het verleden enkele malen beschuldigingen van vals spel geuit. Na de invoering bidding boxes en onder de tafel doorlopende schermen hebben zich geen incidenten meer voorgedaan.

Zie ook: Bermuda-incident; Buenos-Airesschandaal

Gepubliceerd op 27-06-2017