psych betekenis & definitie

Gebruikelijke verkorting van de term ‘psych(olog)isch bod’: bod dat primair bedoeld is om de tegenpartij een verkeerde indruk van de hand te geven. Voorbeelden daarvan zijn een (natuurlijke) opening op een zwakke hand, een natuurlijk bod op een korte kleur of een controlebod in een ongedekte kleur.

Het nadeel van een psych is dat ook de partner misleid wordt. Wanneer een partnership in bepaalde situaties regelmatig psycht, dient de tegenpartij hiervan op de hoogte te worden gesteld.

Voorbeeld:psychpsychNa de 1♥-opening van oost besloot zuid, de Nederlander Bob Slavenburg, met het oog op de gunstige kwetsbaarheid een ‘psych’ los te laten. Het doublet van west was een strafdoublet. Uiteraard liep zuid naar 2♣, maar noord gaf nietsvermoedend de voorkeur aan 2♠. Bang dat noord ook 3♣ zou ‘corrigeren’ paste zuid verder gelaten.

Het contract kan maar liefst acht down, maar kende voor de psycher een gelukkige afloop. West begon met drie hoge schoppen en zag met stijgende verbazing zijn partner steeds bekennen. Bang om onder een van zijn koningen vandaan te spelen kwam west met ♣10 na. De leider nam met ♣H op tafel, trok met ♠8 de laatste troef en maakte nog zes klaverenslagen voor plus 470.

Zie ook: controlled psych