onder (plaatje) uitkomen betekenis & definitie

Uitkomen met een kleine kaart terwijl men in dezelfde kleur een plaatje bezit. Hoewel ‘onder een aas uitkomen’ tegen troefcontracten in de leerboeken ten zeerste wordt afgeraden, kan het de enige manier zijn om een contract down te spelen. Voorbeeld:

onder (plaatje) uitkomenonder (plaatje) uitkomenZonder tussenbieden van de tegenpartij hebben noord-zuid 6♣ bereikt, te spelen door zuid. In de bieding heeft zuid een controle in harten ontkend door na 4♦ (ruitencontrole) niet 4♥ maar 4♠ (schoppencontrole) te bieden. Als west met een andere kleur dan harten uitkomt, maakt de leider vrij eenvoudig twaalf slagen. De start van ♥A is niet goed genoeg. West heeft alleen kans het contract down te spelen als hij met een kleine harten uitkomt. De leider zal geen start onder het aas uit verwachten en op tafel de boer leggen. Oost maakt ♥V en speelt harten na voor één down.

In de praktijk dacht west heel lang na voor -met duidelijke tegenzin- een kleine harten op tafel te leggen. De leider taxeerde de situatie goed en liet ♥H spelen. Daardoor werd uiteindelijk een overslag gemaakt.

Gepubliceerd op 26-06-2017