RAAS systeem betekenis & definitie

Het renine-angiotensine-aldosteron systeem is een hormonaal systeem die de bloeddruk reguleert in het lichaam. De nieren spelen een centrale rol hierin. Het is één van de manieren waardoor het lichaam de bloeddruk kan reguleren. Het RAAS systeem werkt relatief langzaam echter essentieel voor de gemiddelde bloeddruk.

Hormonale systemen kunnen ingewikkeld lijken wanneer je verdwaalt in de vele hormonen en functies. Hieronder is het RAAS systeem simplistisch maar begrijpelijk uitgelegd.

Een snelle bloeddruk daling wordt geconstateerd door baroreceptoren (rek gevoelige receptoren) in de a. carotis interna (halsslagader). Hierop kan een snelle reactie ontstaan om dit te herstellen (zie Ensie bloeddruk). Echter wanneer de nieren merken dat de bloed toevoer is gereduceerd dan gaan de juxtaglomerulaire cellen in de nier renine uitscheiden.
1. Renine knipt het inactieve hormoon angiotensine (geproduceerd in de lever) tot het actieve angiotensine I.
2. Angiotensine I wordt op zijn beurt omgezet tot angiotensine II door het enzym ACE (angiotensine converting enzym). ACE zit voornamelijk in de long capillaire.
3. Angiotensine II zorgt voor vasoconstrictie in de arteriolen (kleine slagaders met spierweefsel in de wand). Dankzij deze vasoconstrictie gaat de bloeddruk omhoog.

Angiotensine II heeft meerdere uitwerkingen. Het zorgt ook voor de secretie van aldosteron uit de zona glomerulosa (deel bijnierschors). Aldosteron zorgt ervoor dat er meer natrium wordt terug geresorbeerd in het bloed in de nieren. Waar zout verplaats volgt het water (osmose) en daardoor komt er meer vocht terug in de bloedvaten en plas je minder vocht uit. Hierdoor stijgt de bloeddruk.
Angiotensine II stimuleert ook de afgifte van ADH/vasopressine in de neurohypofyse (hypofyse achterkwab). Vasopressine zorgt voor meer water reabsorbtie in de verzamelbuis in de nier.

Medicatie bij hartfalen om de bloeddruk te verlagen doen dit onder andere door dit systeem te remmen: ACE-remmers.

Gepubliceerd op 22-03-2017