AED betekenis & definitie

Een automatische externe defibrillator is een draagbaar apparaat dat een schock kan toedienen bij een reanimatie toestand.

Het apparaat wordt door middel van twee stickers (elektrodes) geplakt op de borstkas. De AED geeft zelf aan wanneer je door moet gaan met reanimeren of wanneer je even moet stoppen wanneer hij een shock wil geven. Door de shock kan het ritme als het ware worden ‘gereset’ zodat het weer normaal gaat kloppen. Vaak zijn meerdere schocks nodig voordat iemand weer een blijvend normaal ritme heeft. Er is niet altijd sprake van een schokbaar ritme, de AED geeft dit vanzelf aan wanneer hij het ritme analyseert.

Het ritme dat shokbaar is heet fibrilleren, dit kan (alleen) door een shock worden onderbroken, vandaar de naam defibrillator. Het komt ook voor dat het hart echt helemaal stil staat (asystoly). Een asystoly is een niet-schokbaar ritme en in dit geval kun je alleen borst compressies en beademingen geven. Er bestaat een applicatie voor je telefoon waarbij je direct kunt zien waar de dichtstbijzijnde AED is. Snel handelen is essentieel; ‘Time is muscle’.

Gepubliceerd op 15-02-2015