Bijlesnetwerk

Bijlesnetwerk verzorgt bijles in heel Nederland

Gepubliceerd op 28-09-2016

2016-09-28

Naamloze vennootschap (nv)

betekenis & definitie

Bij een naamloze vennootschap zijn aandelen uitgegeven, maar deze aandelen staan niet op naam. Dat betekent dat iedereen de aandelen van een nv kan kopen en deze op elk gewenst moment ook weer kan doorverkopen.

Over de winst van een naamloze vennootschap moet vennootschapsbelasting worden betaald. Het deel van de winst dat nog overblijft, wordt gebruikt voor het uitkeren van tantièmes en dividend. Tantièmes zijn bonusuitkeringen voor het management van de organisatie.

De aandeelhouders krijgen dividend uitbetaald als winstuitkering. De dividend kan worden uitgekeerd in geld (cashdividend) of in aandelen (stockdividend). Het voordeel van het uitkeren van stockdividend boven cashdividend is dat het kapitaal behouden wordt binnen de organisatie. Over het dividend moet belasting worden betaald en deze belasting wordt over het gehele bedrag aan dividend wat de aandeelhouder ontvangt berekend. Echter wordt de dividendbelasting ingehouden van het cashdividend, dus het stockdividend blijft altijd onaangetast. Dit is tegelijkertijd de reden waarom een organisatie niet alleen stockdividend kan uitkeren.