Bijlesnetwerk

Bijlesnetwerk verzorgt bijles in heel Nederland

Gepubliceerd op 14-02-2016

2016-02-14

Kruistabel

betekenis & definitie

In een kruistabel worden gegevens van twee of meerdere variabelen tegen elkaar uitgezet. Hiermee kan men globaal inzicht krijgen in een mogelijke verband tussen deze variabelen. Kruistabellen worden met name in de statistiek gebruikt.

Een kruistabel bevat altijd informatie over twee of meerdere variabelen. Deze variabelen kunnen van alles zijn en verwijzen vaak naar bepaalde eigenschappen van personen. Veel gebruikte variabelen zijn geslacht en leeftijd. Maar je kunt hierbij ook denken aan opleidingsniveau of religie. Op al deze variabelen kun je personen indelen. Sommige personen zijn man, andere zijn vrouw. Sommige mensen zijn jong, andere zijn oud. Sommige mensen geloven wel in een god, andere weer niet. Wanneer men dit overzichtelijk wilt maken, gebruikt men een kruistabel.

Stel dat men van een groep van 500 personen verschillende eigenschappen kent. Men wil achterhalen of de verdeling van mannen en vrouwen over leeftijdscategorie√ęn verschillend is. Dit doet men op basis van geslacht en leeftijd. Van de 500 personen zijn er 267 man en 233 vrouw. Daarnaast hebben 190 personen een lage leeftijd, hiervan zijn 114 personen man. Daarnaast zijn 214 personen van middelbare leeftijd, hiervan zijn 108 personen vrouw. Tot slot hebben 96 personen een hoge leeftijd, hiervan zijn er 49 vrouw. Wanneer je dit leest, verlies je gemakkelijk het overzicht. In een kruistabel kan dit eenvoudig worden weergegeven.

Jong Middelbaar Oud Totaal
Man 114 106 47 267
Vouw 76 108 49 233
Totaal 190 214 96 500


Een kruistabel is op deze manier een handig hulpmiddel om snel en overzichtelijk bepaalde gegevens weer te geven. De gegevens in een kruistabel kunnen een bepaald verband suggereren. Om echter dit verband vast te stellen, dient men bepaalde statistische toetsen uit te voeren.