Bijlesnetwerk

Bijlesnetwerk verzorgt bijles in heel Nederland

Gepubliceerd op 28-09-2016

2016-09-28

Eenmanszaak

betekenis & definitie

Een eenmanszaak heeft één eigenaar: de directeur. De eigenaar van de eenmanszaak is de enige persoon met eigen vermogen in de eenmanszaak. Een eenmanszaak kan wel nog extra personeel in dienst hebben, maar zij hebben geen aandeel in het eigen vermogen van de eenmanszaak.

Het voordeel van een eenmanszaak is dat de eigenaar dicht op het vuur zit en precies weet wat er allemaal gaande is. Er zit echter ook een nadeel aan de eenmanszaak. De eenmanszaak is namelijk geen rechtspersoon. Dit houdt in dat de eenmanszaak voor de rechtbank niet wordt gezien als losse instantie, maar altijd wordt gekoppeld aan de eigenaar. Wanneer de eenmanszaak failliet gaat, wordt ook het privé vermogen van de eigenaar gebruikt om de schulden af te lossen. De eigenaar is dus persoonlijk aansprakelijk voor alles wat er binnen de eenmanszaak gebeurt.

Het loon van de eigenaar is in principe gelijk aan de winst die door de eenmanszaak wordt gemaakt, mits anders bepaald. De eigenaar kan er namelijk ook voor kiezen om een deel van de winst toe te voegen aan het eigen vermogen van de eenmanszaak. Over de winst van de organisatie hoeft de eigenaar enkel inkomstenbelasting te betalen.