Hel betekenis & definitie

Hel, onderwereld; plaats waar duisternis, hitte en lawaai heersen, waar de duivels verblijven en waar de zondige en ongelovige mensen na hun dood hun straf ondergaan; (fig.) plaats of toestand van afgrijselijke ellende. Vaak genoemd in tegenstelling tot hemel (zie ook dat artikel).

Hels, horend bij, zoals in de hel; (fig.) zeer kwaad; verschrikkelijk. Vooral in de verbindingen:

Hels karwei, hels lawaai, e.d., zeer zwaar karwei, vreselijk lawaai.

Hel is een germaans woord dat een christelijke invulling heeft gekregen. Het staat voor een universeel begrip: vele godsdiensten kennen een dergelijke locatie, eveneens in tegenstelling tot een hemel. In de verschillende bijbelvertalingen kan de inhoud van het woord nogal uiteenlopend zijn; ook gelden voor de onderwereld andere termen, zoals buitenste duisternis. In het dagelijkse taalgebruik wordt hel vooral genoemd ter aanduiding van onvoorstelbaar ellendige situaties.

Hoewel er vele verbindingen en samenstellingen met hel zijn, kunnen daar lang niet altijd directe bijbelse voorbeelden voor aangewezen worden.

Bijbelcitaat: Rijmbijbel (1271), v. 24451-52. Dar naer starf die rike here. / Ende ward in die helle begrauen. (Toen stierf de rijke man en werd in de hel begraven.)

Gebruiksvoorbeeld: Niettemin werd de alarmklok geluid. Dat heeft iedereen tot in de wijde omtrek kunnen horen, alsof het brandalarm met zeven voorhamers in de hel zelf op de klokken werd geramd: ze leken door de duivel zelf op hun bronzen huid gezeten. (J.F. Vogelaar, De dood als meisje van acht, 1991, p. 263)

Gebruiksvoorbeeld: Niemand van de ruim honderd vertegenwoordigers van Westerse, Oosteuropese en Aziatische ondernemingen verbaasde zich over die woorden. De oorlog was een hel, de vrede moet zorgen voor orders om alles op te knappen, stelden ze nuchter vast. (NRC, april 1995)

Gebruiksvoorbeeld: Madeline is hels, woest en wanhopig over haar rimpeltjes, zakkende billen en slappere dijen. (Meppeler Courant, jan.1993)

Gebruiksvoorbeeld: Braziliƫ wint de wereldcup Bravoziliƫ... . Hels kabaal. (Meppeler Courant, juli 1994)

Gepubliceerd op 11-05-2017