2019-11-22

Zonnebloem

De zonnebloem is een eenjarige plant. Deze plant kan tot drie meter hoog worden en het bloemhoofd heeft een doorsnede van maximaal 30 centimeter. De zonnebloem is een bloem uit de composietenfamilie. De zonnebloem groeit gemakkelijk op veel grondsoorten en is daarom populair om in de (eigen) tuin te planten. Op zonnige dagen draait de zonnebloem met de zonrichting mee: van oost naar west. Deze dagelijkse beweging kan gemaakt worden door de pulvinus, een deel van de stengel die flexibel is. De na...

2019-11-22

zonnebloem

zonnebloem - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) Helianthus annuus, een tot 3 meter hoge plant met een grote gele bloem Zij probeerden zo hoog mogelijke zonnebloemen te kweken. Woordherkomst samenstelling van zon en bloem met het invoegsel -e- en medeklinkerverdubbeling (regel 2.B).

2019-11-22

ZONNEBLOEM

ZONNEBLOEM, v. (-en), eene plant (helianthus annuus), tot de familie der samengesteldbloemigen behoorende, die uit Zuid-Amerika afkomstig en bij ons als tuinplant zeer bekend is, met groote gele bloemen als eene stralende zon; hare zaadkorrels bevatten eene uitmuntende olie.

2019-11-22

Zonnebloem

zie Helianthus.

2019-11-22

Zonnebloem

Zonnebloem - zie HELIANTHUS.

2019-11-22

Zonnebloem

Helianthus, Amer. plantengeslacht van de familie der samengesteldbloemigen, gekenmerkt door groote bloemhoofdjes, waarvan sommige soorten, onder meer H. annuus als sierplant worden gebruikt, en een andere soort, H. tuberosus (ook: topinamboer of → aardpeer genoemd) als groente, vaker echter als veevoeder dient. Het zaad van de z. is oliehoudend en wordt deswege wel aan hoenders gevoerd en wordt ook wel uitgeperst, zoodat men → zonnebloemzaadolie verkrijgt. Rietsema.