tyrosine
tyrosine - Zelfstandignaamwoord 1. (scheikunde) een proteïnogeen aminozuur
G. Th. van Kempen (1974)
aminozuur, behorend tot de aromatische aminocarbonzuren. In veel eiwitten aanwezig. In het organisme kan het ontstaan uit fenylalanine; met jodiden vormt het 3,5 di joodtyrosine; aanwezig in schildklierhormoon, ➝ thyroxine, ➝ melanine.
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
een onmisbaar aminozuur (scheikundig p-oxylphenol-aminopropionzuur C6H11O3N) door het trypsine van de pancreas uit voedseleiwitten gesplitst; ook in gebruik als tegengif tegen slangengif.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
i -amino-2 - (4-hydroxyphenyl)-propionzuur, HO.C6H4.CH2.CHNH2.COOH, sm.pt 314 gr. C., is een in water betrekkelijk slecht oplosbaar aminozuur en daardoor gemakkelijk isoleerbaar uit de splitsingsproducten van eiwitten. Bij sommige ziekten komt het ook voor in de lever en in de milt en het is geïsoleerd uit oude kaas. Het dierlijk lichaam kan t...
Herman Pinkhof (1923)
een stof, die bij ontleding of rotting van eiwit ontstaat en ook in oude kaas voorkomt; p-oxyphenyl-a-amidopropionzuur.
dr. H. Pinkhof (1923)
een stof, die bij ontleding of rotting van eiwit ontstaat en ook in oude kaas voorkomt; p-oxyphenyl-𝛼-aminopropionzuur.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Tyrosine - oxyphenylaminopropionzuur, C6H4. OH . CH2 . CH(NH2). COOH, is een der splitsingsproducten van eiwitachtige stoffen onder den invloed van zuren (bijv. uit zijde, hoorn, haren, caseïne). Het is een gekristalliseerde, kleurlooze stof, smpt. 314°—318°, oplosbaar in water. Met Millon’s reagens geeft het roodkleuring en door oxydatie, onder de...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v., 2-amino-3(4-hydroxyfenyl)propanonzuur, een niet-essentieel aminozuur dat in de lever wordt gevormd uit het wèl essentiële fenylalanine. Tyrosine is behalve als bouwsteen van eiwitten ook van groot belang als grondstof voor de produktie van de hormonen adrenaline, noradrenaline, thyroxine en de produktie van de huidkleurstof melanine...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: