taai
...
Wiktionary (2019)
taai - Bijvoeglijk naamwoord 1. (materiaalkunde) moeizaam en plastisch vervormend onder mechanische belasting ♢ De gesmolten suiker vormde een steeds taaiere massa. 2. (kookkunst) moeilijk te snijden, kauwen (van vlees) ♢ Je moet een biefstuk snel aanbraden, te lang...
Muiswerk Educatief (2017)
taai - bijvoeglijk naamwoord 1. zo buigbaar dat je het bijna niet kunt breken of doorsnijden ♢ dit vlees is erg taai 1. taaie kost [waarvan het verwerken veel moeite kost] 2. ho...
Marc de Coster (1998)
1. van de-, soldatenslang voor ‘homoseksueel’. Enkel bij Reinsma 1988. 2. in de - persen, marineslang voor ‘te grazen nemen; voor schut zetten’. O.a. opgenomen door Harmsen.
Getty Research Institute (1990)
taai - De eigenschap blijvend vervormd te worden door spanning, zonder te scheuren; dat wil zeggen, het vermogen om van een breed naar een smaller formaat te kunnen worden getrokken.
Dr. E. Schröder (1980)
Vaste stoffen die de eigenschap hebben dat ze sterk gerekt en gemakkelijk gebogen kunnen worden zonder dat ze breken, noemt men taai. Ook van vloeistoffen zegt men wel dat ze taai, dus stroperig zijn. Op het dierlijke lichaam toegepast is taai zowel: moeilijk te kauwen (taai vlees) als gespierd, tegen harde arbeid opgewassen, veel weerstandsvermoge...
H.J. Terblanche - M.A., D. Litt
buigbaar, maar nie maklik breekbaar nie; moeilik om af, los of fyn te kry; stewig; klewerig; met veel weerstands- en uithouvermoë; suinig; harde (klap).
Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)
Nog altijd in grote delen van Frl. een veelgekochte Sint-Nicolaasversnapering. Men onderscheidt ‘taerniantsjes’ (klein T.), de grote T.-poppen (die zeer groot kunnen zijn, zelfs levensgroot) en de T.rokken (de onderhelft van een doorgesneden vrouwenpop). T. wordt bereid van een soort koekdeeg met speciale kruiden. Om het glimmend te kri...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: